Van 29 maart tot 1 april vindt in Tilburg het literatuurfestival Tilt plaats. Auteurs Herman Brusselmans, Menno Wigman en Astrid H. Roemer zullen op zaterdag 1 april in Theater de NWE Vorst optreden. Brusselmans zal op het festival om 23:30 De Brusselmans Revue presenteren. Vier kunstenaars spelen een passage uit zijn werk, literatuur vertaald in dans, muziek en toneel. Brusselmans voorziet het geheel van commentaar.

Twee Tilburgse boekhandels hebben hun favoriete auteur voor op het festival gekozen, een daarvan is Astrid Roemer. Zij zal zaterdag om 21:45 te zien zijn. Menno Wigman is een uur later, om 22:45 te zien, hij zal het publiek kennis laten maken met zijn werk.

Klik hier voor het volledige programma.

Over Guggenheimer koopt een neger

Guggenheimer heeft 82 miljard euro in z’n bezit, maar veel doet hij er niet mee. Hij woont in een eenvoudige loft, gaat onberispelijk maar niet per se duur gekleed, bezoekt niet al te exclusieve cafés, restaurants en clubs, en heeft pakweg noch een boot noch een vliegtuig. Oké, hij koopt een nieuwe auto, zit wel ’ns op z’n bank van Portugees ossenleer, en geeft redelijk grote fooien, maar veel stelt dat allemaal niet voor. Hij renteniert op z’n gemakje, en hij houdt alles, van z’n eigen brein tot de hele wereld, goed in de gaten. Hij bezoekt zomaar een psychiater, vindt zomaar een nieuwe vriendin en engageert zomaar de chauffeur die z’n vorige chauffeur moet vervangen. Hij oordeelt dat hij z’n nieuwe vriendin moet helpen en bijstaan, want volgens hem zou het kunnen dat de liefde dat vereist. Hij staat haar bij en helpt haar, gaat daarin behoorlijk ver, zo ver dat hij zelfs via haar problemen een voetbalclub in handen neemt. En als Guggenheimer iets in handen neemt, heeft dat allerlei gevolgen.
De legendarische figuur Guggenheimer, voorheen bekend uit de romans De terugkeer van Bonanza, Guggenheimer wast witter, Uitgeverij Guggenheimer en Guggenheimer in de mode, slaat weer toe. Hij doet dit met fluwelen handschoenen, harde vuisten, op kousenvoeten, als een olifant in een porseleinkast en geleid door z’n continu voortdenderende unieke en onweerstaanbare persoonlijkheid.
Guggenheimer koopt een neger is een literaire trip waaruit niemand zonder kleerscheuren tevoorschijn komt.

Herman Brusselmans (1957) publiceerde reeds bijna zeventig romans. Hij wordt zowel verguisd als verafgood. Hij is een zeer belangrijk schrijver.

Over Olga en haar driekwartsmaten:

In de familie Pericard is het traditie om de laatste week van het jaar met elkaar in het ouderlijk landhuis door te brengen. Het is december 2013. Ieder van de vier volwassen kinderen wil er meer dan anders een feest van maken en ook de huismeester heeft zijn redenen om uiterst opgewonden te zijn. De heer des huizes wil zich na het overlijden van zijn vrouw weer warmen aan hun kinderen, kleinkinderen en dier geliefden. Zijn jongste zoon komt na jaren van afwezigheid uit Frankrijk, dochter Olga stelt haar nieuwe echtgenoot voor, zelfs zijn zuster spoedt zich met haar partner over de snelweg van Luxemburg naar het uiterste noorden van Holland. Allen willen ze het jaareinde vieren zoals toen Eva Pericard nog hun hartelijke gastvrouw en moeder was. De familie is welgesteld. Niemand mag wat dan ook tekortkomen. Dan gebeurt buitenshuis in de nacht aan zee iets onverwachts en niet te vermijden incidenten herordenen definitief de stand van zaken.

Olga en haar driekwartsmaten gaat over diverse levens die zich moeiteloos bewegen naar perfectie om in de onvoorspelbaarheid van het dagelijks bestaan te stranden. Astrid H. Roemer bewijst met deze kleine roman dat zij sculpturen van taal maakt, zoals een beeldend kunstenaar materiaal bewerkt.

Astrid H. Roemer (Paramaribo, 1947) brak in Nederland door met Over de gekte van een vrouw, een experimentele roman over de complexiteit van het vrouw-zijn. In de jaren negentig schreef zij drie dekolonisatieromans, die in 2016 opnieuw werden uitgebracht als Onmogelijk Moederland. Zij wordt zowel in Suriname als in Nederland geprezen om haar lef en eigenzinnigheid in het inmiddels uitgebreide oeuvre van poëzie, proza en theaterteksten. Zij is laureaat van de P.C. Hooftprijs voor haar proza-oeuvre.

Over Slordig met geluk:

Twee koortsachtige jaren lang was Menno Wigman stadsdichter van Amsterdam. Hij organiseerde poëzieavonden in ramsjpaleizen, nodigde vergeten dichters uit nog één keer uit hun werk te lezen, schreef gedichten met gedetineerden en riep zelfs de Bijlmerbajes Poëzieprijs in het leven. Nog geen halfjaar later spoelde hij met een mysterieuze hartkwaal op de intensive care aan. ‘Twee weken in mijn eigen graf gekeken,’ heet het in een gedicht.
In Slordig met geluk volgen we de dichter door een wereld die steeds moeilijker te doorgronden lijkt. We treuren met hem mee om verdwenen familieleden, vrienden en geliefden. En toch voelen we ons vooral aangesproken door de ‘gure schoonheid’ die uit deze gedichten spreekt: ‘Ik trapte naar de zon en wist niet hoe te leven.’
Slordig met geluk is de poëtische meesterproef van een van de meest begenadigde dichters van deze tijd.

Wigmans vorige bundel Mijn naam is Legioen (2012) beleefde zes drukken. Voor zijn bundel Zwart als kaviaar (2001) ontving hij de Jan Campertprijs. In 2015 werd zijn oeuvre bekroond met de A. Roland Holstprijs.

 

Ook interessant



Esther Jansma benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Esther Jansma benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Uitgeverij Prometheus feliciteert Esther Jansma met haar benoeming tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Burgemeester Sharon Dijksma (Utrecht) reikte het lintje afgelopen zaterdag uit, bij de intieme…

Lees verder >
Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Afgelopen zondag waren Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast in het Radio 1-programma OVT, beide auteurs gingen daar verder in op hun nieuwe boeken. Van Abdolah verscheen recent Zarathustra…

Lees verder >
Sytze van der Zee overleden

Sytze van der Zee overleden

Tot ons verdriet is op 5 november onze geliefde auteur Sytze van der Zee overleden. Sytze van der Zee was tot 1996 journalist, onder meer als correspondent voor NRC Handelsblad in Duitsland, Brussel…

Lees verder >
Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Op donderdag 14 november verschijnt bij uitgeverij Prometheus het boek Machtswoorden. Over schrijverschap en politiek in Nederland, onder redactie van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte. U bent van harte uitgenodigd…

Lees verder >
‘Ina’s Powerplan’ in de media

‘Ina’s Powerplan’ in de media

Op 24 oktober verscheen Ina’s Powerplan, van viervoudig wereldkampioen powerliften Ina Koolhaas Revers (77). Ze was onder andere te gast bij Tijd voor Max en Villa VdB en er verschenen…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Op maandag 21 oktober ontving Karin Amatmoekrim de Nederlandse Biografieprijs 2024 voor haar biografie over Anil Ramdas, In wat voor land leef ik eigenlijk? De Nederlandse Biografieprijs wordt elke twee…

Lees verder >
‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

Eerder dit jaar verscheen Ondernemers in het wild van onderzoeksjournalist Olivier van Beemen, over zijn onderzoek naar de organisatie African Parks. Een boek dat ook internationaal behoorlijk de aandacht trok,…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim en Roelof van Gelder op de shortlist voor de Nederlandse Biografieprijs

Karin Amatmoekrim en Roelof van Gelder op de shortlist voor de Nederlandse Biografieprijs

Vandaag is de shortlist van de Nederlandse Biografieprijs 2024 bekendgemaakt. Zowel Karin Amatmoekrim met In wat voor land leef ik eigenlijk?Anil Ramdas, onmogelijk kosmopoliet als Roelof van Gelder met De…

Lees verder >