Uitgeverij Prometheus wordt sinds vandaag door tien titels ruim vertegenwoordigd in De Bestseller 60. Het boekweekessay van Connie Palmen, De zonde van de vrouw, staat nadat het afgelopen week op de eerste plek verscheen nog steeds bovenaan de lijst. Palmen was onlangs te gast bij DWDD en Nooit Meer Slapen en er verscheen een groot interview in de Volkskrant. Haar roman Jij zegt het is zeven plaatsen gestegen naar de tiende plek en staat al langer dan een half jaar in de top 60. Daarnaast staat Palmen met haar essaybundel Het drama van de afhankelijkheid op nummer 30.

De overige titels in De Bestseller 60 zijn Selfies van Jussi Adler-Olsen (nr. 6), Verboden vruchten van Katja Schuurman (nr. 14), Een beknopte geschiedenis van Nederland van James Kennedy (nr. 35), De verrader van Paul Beatty (nr. 40), Kom hier dat ik u kus (nr.43) en Vele hemels boven de zevende (nr. 45) van Griet Op de Beeck, en als nieuwkomer in de lijst Mano Bouzamours De belofte van Pisa (nr. 56). Onlangs werd op NPO 2 de documentaire Mano Bouzamour: De Belofte uitgezonden. Kijk hier de documentaire terug.

Bekijk hier de volledige lijst van De Bestseller 60.

Over De zonde van de vrouw:

De oudste val die we in onze christelijke cultuur via de literatuur kennen is de zondeval. Eva wordt verleid door de duivel, vermomd als slang, om te eten van de boom der kennis van goed en kwaad. Zij schendt het gebod van de Vader en de mensheid verliest voorgoed de onschuld van de onwetenden. Dankzij de ongehoorzaamheid van de eerste vrouw wordt de mens daadwerkelijk mens, een zondig en sterfelijk wezen, dat zich schaamt als het iets doet wat verboden is.

In De zonde van de vrouw onderzoekt Connie Palmen de vraag of een vrouw die zich niet aan de voorgeschreven regels houdt een grens overschrijdt naar een verboden gebied. Vinden de vrouwen de originaliteit die hen apart zet en hen scheidt van de gemeenschap niet zelf ook een zonde waarvoor ze bestraft moeten worden? Aan de hand van de levens van vier vrouwen, Marilyn Monroe, Marguerite Duras, Jane Bowles en Patricia Highsmith, probeert Palmen in De zonde van de vrouw iets meer te begrijpen van het verband tussen originaliteit, roem en zelfdestructie.

 Connie Palmen schreef in een kwarteeuw zes grote romans, een novelle, verhalen, essays en het Logboek van een onbarmhartig jaar. Met haar laatste roman Jij zegt het won zij de Libris Literatuurprijs 2016.

Over De belofte van Pisa:

Sam, thuis Samir genoemd, is aangenomen op een elitair lyceum. Zijn broer die in de zware criminaliteit zit  laat hem een belofte afleggen: Sam moet als enige in de familie zijn vwo-diploma halen. Terwijl vooroordelen, sluimerende criminaliteit en het onbegrip van zijn familie hem blijven achtervolgen, ontvouwt zich een coming of age-verhaal vol drama, humor en seks.

De belofte van Pisa, de debuutroman van Mano Bouzamour (1991), stond enige tijd in de bestseller top 60 en de film-, theater- en hoorspelrechten werden verkocht. Bouzamour schrijft wekelijks een vurige column in Het Parool, die veel reacties oplevert.

‘Een verhaal met schwung, humoristische en spitse dialogen en zinnen die doorspekt zijn met swingende straattaal. Bouzamour jongleert met zijn woorden (…), een speels Nederlands dat in de literatuur van harte welkom is.’ NRC Handelsblad ****

‘Aan de vitaliteit van zijn kunstige taal laat zich bovenal Bouzamours talent aflezen.’ Frankfurter Allgemeine Zeitung

‘Dit is de Reve van de islam. Bouzamour verschaft zich met een daverend debuut toegang tot de eregalerij van de Nederlandse letteren.’ Reformatorisch Dagblad

Vol onweerstaanbare warmte en humor. Bouzamour zit vol bravoure, en moeilijk te weerstaan is hij zeker, ook op papier.’ Trouw

‘Enthousiasme en gretigheid kenmerken Mano Bouzamour.’ de Volkskrant

Ook interessant



Esther Jansma benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Esther Jansma benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Uitgeverij Prometheus feliciteert Esther Jansma met haar benoeming tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Burgemeester Sharon Dijksma (Utrecht) reikte het lintje afgelopen zaterdag uit, bij de intieme…

Lees verder >
Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Afgelopen zondag waren Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast in het Radio 1-programma OVT, beide auteurs gingen daar verder in op hun nieuwe boeken. Van Abdolah verscheen recent Zarathustra…

Lees verder >
Sytze van der Zee overleden

Sytze van der Zee overleden

Tot ons verdriet is op 5 november onze geliefde auteur Sytze van der Zee overleden. Sytze van der Zee was tot 1996 journalist, onder meer als correspondent voor NRC Handelsblad in Duitsland, Brussel…

Lees verder >
Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Op donderdag 14 november verschijnt bij uitgeverij Prometheus het boek Machtswoorden. Over schrijverschap en politiek in Nederland, onder redactie van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte. U bent van harte uitgenodigd…

Lees verder >
‘Ina’s Powerplan’ in de media

‘Ina’s Powerplan’ in de media

Op 24 oktober verscheen Ina’s Powerplan, van viervoudig wereldkampioen powerliften Ina Koolhaas Revers (77). Ze was onder andere te gast bij Tijd voor Max en Villa VdB en er verschenen…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Op maandag 21 oktober ontving Karin Amatmoekrim de Nederlandse Biografieprijs 2024 voor haar biografie over Anil Ramdas, In wat voor land leef ik eigenlijk? De Nederlandse Biografieprijs wordt elke twee…

Lees verder >
‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

Eerder dit jaar verscheen Ondernemers in het wild van onderzoeksjournalist Olivier van Beemen, over zijn onderzoek naar de organisatie African Parks. Een boek dat ook internationaal behoorlijk de aandacht trok,…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim en Roelof van Gelder op de shortlist voor de Nederlandse Biografieprijs

Karin Amatmoekrim en Roelof van Gelder op de shortlist voor de Nederlandse Biografieprijs

Vandaag is de shortlist van de Nederlandse Biografieprijs 2024 bekendgemaakt. Zowel Karin Amatmoekrim met In wat voor land leef ik eigenlijk?Anil Ramdas, onmogelijk kosmopoliet als Roelof van Gelder met De…

Lees verder >