‘Radicale verlossing’ besproken in de Volkskrant ★★★★☆
‘Hoe komen mensen tot een terroristische daad? Hoogleraar Beatrice de Graaf ging in gesprek met meer dan twintig veroordeelden. In een belangrijke, nauwgezette studie laat zij zien waarom het antwoord op de vraag niet eenduidig is.’ Zo schrijft recensent Rob Vreeken over Radicale verlossing van Beatrice de Graaf in de Volkskrant. Vreeken beoordeelt het boek met vier sterren en is lovend over de diepgang van De Graafs onderzoek:
‘Niet eerder nam iemand de moeite diepgaand met zo veel terroristen te spreken en hun verhalen aan een systematische analyse te onderwerpen. Petje af.’
Van de lezer mag volgens Vreeken enige inspanning verwacht worden bij een pittig onderwerp als dit en daarbij helpt de leeswijzer van De Graaf: ‘Waren alle auteurs van pittige non-fictie maar zo genereus.’
U leest deze recensie hier terug.
Over Radicale verlossing:
Wat geloven veroordeelde terroristen eigenlijk echt wanneer ze aangeven hun daad in naam van een hogere instantie te plegen? Beatrice de Graaf is als eerste hierover in de gevangenissen met de huidige generatie terrorismegedetineerden in gesprek gegaan. Ze heeft geluisterd naar hun verhalen over frustratie met het eigen leven, woede om aangedaan onrecht en het besluit zich te mengen in de strijd. Uit die verhalen blijkt hoe cruciaal de actuele, geleefde en geloofde praktijk van radicale verlossing is voor het begrijpen van hun daden.
Op basis van interviews met terrorismegedetineerden uit Nederland, Syrië, Pakistan en Indonesië – jihadisten en enkele rechts-extremisten – reconstrueert ze hun verhalen van overgave, strijd, opoffering en gehoopte beloning, en ontwerpt ze een manier om de samenhang van geloofsbeleving en terroristische activiteiten beter te begrijpen. Wanneer en hoe inspireren religieuze en ideologische overtuigingen jongeren nu tot een heilige strijd? En wat gebeurt er wanneer die verlangde verlossing uitblijft?
Daarmee is dit boek een geschiedenis van de meest recente periode van terroristisch geweld, maar biedt het ook een nieuw en verrassend inzicht in de even bijzondere als schokkende levensverhalen van terrorismeveroordeelden.
Beatrice de Graaf (1976) is historicus en faculteitshoogleraar Geesteswetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Ze onderzoekt de geschiedenis van terrorisme, oorlog en geweld – en is vooral geïnteresseerd in de strijd daartegen. Ze is fellow in het isis Files Project/Program on Extremism van de George Washington University, treedt regelmatig op als terrorisme-expert en publiceerde eerder onder meer Gevaarlijke vrouwen, Theater van de angst, Terrorists on Trial en Tegen de terreur. In 2018 werd haar werk bekroond met de hoogste Nederlandse wetenschappelijke onderscheiding, de Stevinpremie.