‘Reisbureau Einstein’ van Vincent Icke: New Scientist Boek van de Maand
New Scientist heeft het boek Reisbureau Einstein van Vincent Icke verkozen tot boek van de maand. Reisbureau Einstein is een speelse doch serieuze kijk op ruimtevaart en reizen door de ruimte. In dit boek schets Icke ‘op aansprekende wijze de subtiliteiten van [Einsteins] relativiteitstheorie op papier, en bewijst zich daarmee wederom als een van de meest ervaren en geëngageerde gidsen bij Einsteins reisbureau,’ schrijft New Scientist. Naast Einsteins relativiteitstheorie bespreekt Icke ook het ontstaan van exoplaneten, de rol van de evolutie en de schaal van Kardashev met hier en daar persoonlijke ideeën. Al deze factoren maken ‘Reisbureau Einstein tot een serieuze, persoonlijke, soms ingewikkelde, maar altijd meeslepende toer langs de uithoeken van de kosmos.’ Eerder verscheen er een interview met de auteur in de NRC en vertelde hij bij de radioprogramma’s Met het Oog op Morgen en Nooit Meer Slapen over zijn boek. Aanstaande zondagochtend is de auteur te gast bij de jubileumeditie van geschiedenisprogramma OVT op Radio 1.
Over Reisbureau Einstein:
Wie Aarde voor gezien houdt en een kijkje wil nemen voorbij de sterren, kan terecht bij Reisbureau Einstein. Met ruimteschepen die bijna zo snel gaan als het licht kunnen we misschien in de toekomst het hele Heelal doorkruisen. Naar onze sterrenburen, naar het centrum van de Melkweg, naar sterrenstelsels op een miljard lichtjaar afstand.
Vincent Icke beschrijft wat we tegen die tijd gaan ontdekken, en hoe Einstein ons leerde te reizen naar zulke bestemmingen. De natuurkunde zegt dat het kan, maar onze techniek is er nog niet aan toe. Tot het zover is, hebben we tijd om te vragen: zou daar al iemand zijn? Honderden jaren geleden werd die vraag al gesteld. Toen was het antwoord maar een mening. Nu gaan we uit van feiten in de wetenschap.
Icke beschrijft hoe sterren en planeten ontstaan en wat kosmische evolutie te maken heeft met biologische evolutie. Sterrenkundigen hebben al bijna vijfduizend planeten buiten ons zonnestelsel ontdekt. Is er ‘iemand’ daarginds? Is dat dan vriend of vijand? Is een buitenaardse beschaving echt beschaafd?
Vincent Icke (1946) is hoogleraar theoretische astrofysica aan de Universiteit Leiden en bijzonder hoogleraar kosmologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is ook beeldend kunstenaar en publicist. Zijn meest recente boek is Zwaartekracht bestaat niet, waarin de toekomst van theorieën over deeltjes, ruimte en tijd wordt geschetst.