Roderik Six heeft de Prijs Letterkunde in de categorie Fictie gewonnen. De jury van de Prijs Letterkunde kiest elk jaar een ander genre voor de inzenders. De keuze dit jaar viel op het genre proza. Er werden in totaal 137 werken ingezonden van 81 verschillende auteurs uit West-Vlaanderen. Door de grote verscheidenheid in de inzendingen werden de werken opgedeeld in fictie en non-fictie. De winnaars van beide categorieën ontvingen ieder 5000 euro.

Over Val:

Als uit het niets daagt een jonge stadsarts op in Fall, een klein vissersstadje omgeven door een immens woud. Hij komt als geroepen: Lyndon, de oude plattelandsdokter, is net overleden en de nieuwe dokter neemt intrek in zijn statig huis, te midden van de bossen. Op zijn rondes maakt hij kennis met een aantal kleurrijke figuren: de aan insomnia lijdende sheriff Dwight die hem ’s nachts opbelt om hem de geschiedenis van Fall uit de doeken te doen, de verleidelijke Rose die een bordeel uitbaat, en de jonge leraar Jonathan die dolgraag een roman wil schrijven maar twijfelt aan zijn talent.

Maar hun verhalen beginnen al snel op een biecht te lijken – iedereen blijkt over een duister geheim te beschikken, en ook de arts zelf moet in het reine komen met zijn verleden. Was zijn komst naar Fall wel toeval?

Wanneer hij op Lyndons zolder een gruwelijk 8mm-filmpje ontdekt en in Fall vrouwen beginnen te verdwijnen, neemt het verhaal een donkere wending. Wat eens een idyllische plek leek, blijkt nu een donkere kanker te herbergen.

Met Val daalt Roderik Six af in de diepste krochten van de menselijke geest. Gewapend met stilistische brille gaat hij genadeloos op zoek naar het ultieme kwaad. Want Fall woekert in ieder van ons.

Roderik Six (1979) is literair journalist en columnist bij het weekblad Knack. Zijn debuutroman Vloed sloeg in als een splinterbom en werd onder meer bekroond met de Bronzen Uil voor het beste Nederlandstalige debuut. In 2014 verscheen De Boekendokter, een veelgeprezen samenwerking met zijn jammerlijk overleden collega en vriend Thomas Blondeau. Daarnaast publiceerde hij korte verhalen in talloze literaire magazines in binnen- en buitenland.

Over Vloed:

Vloed is een naar boek. En als ik dat zeg, dan wil dat al wat zeggen. In dit debuut weerklinkt de donderende stem van een overwinnaar.’ Ilja Leonard Pfeijffer

‘Roderik Six is een mindfucker die de lezer verwent met zijn grote liefde, de taal.’ Peter Verhelst

Vloed overtuigt. Omdat Six’ personages regelmatig ultra roken, een harddrug die tot hallucinaties leidt die zodanig zintuiglijk en bloemrijk worden verbeeld dat je niet goed weet welke werkelijkheid Six beschrijft.’ NRC Handelsblad

‘In afgepaste zinnen, trefzeker geformuleerd en goed gedoseerd, ontvouwt Six zijn verhaal. De bloemrijke drugstrips zie je net zo voor je als de omgevallen, onder het gruis bedolven kartonnen vrouw die zonnebrandcrème aanprijst in een verwoeste apotheek. Om nog maar te zwijgen van wat ze aantreffen in een kloostertuin en een verlaten villa – sommige beelden vergeet je nooit meer.’ Passionate Magazine

Vloed is een knap geschreven roman, niet zozeer om de avontuurlijke verhaallijn, maar om de messcherpe portrettering van vier mensen in nood. Hun problematische onderlinge verhoudingen evolueren mee met het stijgende waterpeil. De uitzichtloosheid maakt van de één een meedogenloze overlever en van de ander een hoopje ellende.’ cobra.be

 

 

Ook interessant



Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Afgelopen zondag waren Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast in het Radio 1-programma OVT, beide auteurs gingen daar verder in op hun nieuwe boeken. Van Abdolah verscheen recent Zarathustra…

Lees verder >
Sytze van der Zee overleden

Sytze van der Zee overleden

Tot ons verdriet is op 5 november onze geliefde auteur Sytze van der Zee overleden. Sytze van der Zee was tot 1996 journalist, onder meer als correspondent voor NRC Handelsblad in Duitsland, Brussel…

Lees verder >
Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Op donderdag 14 november verschijnt bij uitgeverij Prometheus het boek Machtswoorden. Over schrijverschap en politiek in Nederland, onder redactie van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte. U bent van harte uitgenodigd…

Lees verder >
‘Ina’s Powerplan’ in de media

‘Ina’s Powerplan’ in de media

Op 24 oktober verscheen Ina’s Powerplan, van viervoudig wereldkampioen powerliften Ina Koolhaas Revers (77). Ze was onder andere te gast bij Tijd voor Max en Villa VdB en er verschenen…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Op maandag 21 oktober ontving Karin Amatmoekrim de Nederlandse Biografieprijs 2024 voor haar biografie over Anil Ramdas, In wat voor land leef ik eigenlijk? De Nederlandse Biografieprijs wordt elke twee…

Lees verder >
‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

Eerder dit jaar verscheen Ondernemers in het wild van onderzoeksjournalist Olivier van Beemen, over zijn onderzoek naar de organisatie African Parks. Een boek dat ook internationaal behoorlijk de aandacht trok,…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim en Roelof van Gelder op de shortlist voor de Nederlandse Biografieprijs

Karin Amatmoekrim en Roelof van Gelder op de shortlist voor de Nederlandse Biografieprijs

Vandaag is de shortlist van de Nederlandse Biografieprijs 2024 bekendgemaakt. Zowel Karin Amatmoekrim met In wat voor land leef ik eigenlijk?Anil Ramdas, onmogelijk kosmopoliet als Roelof van Gelder met De…

Lees verder >
Profiel Ien Dales in De Groene Amsterdammer

Profiel Ien Dales in De Groene Amsterdammer

Onlangs verscheen Pontificaal sociaal van Sylvester Hoogmoed, een biografie over Ien Dales. In De Groene Amsterdammer schreef Sylvester Hoogmoed ook een kort profiel over Ien Dales, waarin hij haar carrière…

Lees verder >