Ruud Koopmans over ‘Het vervallen huis van de islam’


Deze morgen was socioloog Ruud Koopmans te gast bij Goedemorgen Nederland om te praten over zijn recent verschenen boek Het vervallen huis van de islam, waarmee hij hoopt het sterk gepolariseerde debat over de islam te doorbreken. ‘Aan de ene kant heb je mensen die zeggen: het heeft allemaal niets met de islam te maken’, aldus Koopmans. ‘En aan de andere kant heb je mensen die zeggen dat de islam niet hervormbaar is en dat we de koran moeten gaan verbieden.’ Volgens Koopmans is het moeilijk om in dit debat ergens in het midden te gaan staan. “Ik wil zorgen dat die middenweg een steun in de rug krijgt.”

Klik hier om het interview te bekijken.

Afgelopen zondag was Koopmans te gast bij VPRO Buitenhof en verschenen er stukken in Elsevier Weekblad, Humo, De Morgen en Knack.

Over het boek:

Het jaar 1979, nu veertig jaar geleden, markeert een keerpunt in de geschiedenis van de islamitische wereld. Het is het jaar van de doorbraak van het religieuze fundamentalisme, met als centrale gebeurtenissen de islamitische revolutie in Iran, de opstand tegen de Sovjet-invasie in Afghanistan en de bloedige bezetting van de Grote Moskee in Mekka door enkele honderden jihadisten. De islamitische wereld bevindt zich sindsdien in een steeds dieper wordende crisis. Terwijl de rest van de wereld democratiseerde, nam het aantal democratieën in de islamitische wereld alleen maar verder af. Met de rechten van vrouwen, homoseksuelen en religieuze minderheden is het nergens zo slecht gesteld. Van Mali in West-Afrika tot de Filipijnen in Oost-Azië woeden tientallen burgeroorlogen met islamitische betrokkenheid die miljoenen mensenlevens hebben gekost. Duizenden komen jaarlijks om bij aanslagen van terreurorganisaties als ISIS, Al-Qaeda en Boko Haram. Economisch raakt de islamitische wereld steeds verder achterop. Geen wonder dat velen elders een goed heenkomen zoeken. Maar ook wat integratie betreft zijn migranten uit moslimlanden hekkensluiters.

Met een indrukwekkende hoeveelheid feitenmateriaal toont Ruud Koopmans de diepte van de islamitische crisis aan, en onderzoekt de oorzaken. Westers kolonialisme, inmenging van buitenaf en discriminatie bieden geen steekhoudende verklaring. De wortels van het probleem zijn religieus en liggen bij de groeiende invloed van het fundamentalisme, dat de islamitische wereld in een wurggreep houdt.

Ruud Koopmans (1961) is hoogleraar sociologie en migratie aan de Humboldt Universiteit en onderzoeksdirecteur aan het Wissenschaftszentrum (WZB) in Berlijn. Hij is auteur van boeken en opiniestukken in binnen- en buitenland over migratie, sociale bewegingen en Europese integratie.