Sandro Veronesi wint de Premio Strega met ‘De kolibrie’ 


Vannacht is bekendgemaakt dat De kolibrie van Sandro Veronesi de Premio Strega 2020 heeft gewonnen, de belangrijkste literaire prijs van Italië. Veronesi won de prijs al eerder in 2006 met Kalme chaos en is zodoende de tweede schrijver die de prijs – die sinds 1947 wordt uitgereikt – tweemaal heeft gewonnen, na Paolo Volponi.

De Florentijnse schrijver draagt de prijs op aan zijn vader: “Laten we bidden voor alle schepen op zee’. Het was een zin die mijn vader zei toen hij van zijn boot vertrok. En ik draag dit boek ook op aan hen die op zee zijn en op zoek zijn naar gastvrijheid in onze havens (…) Ik presteer goed onder extreme omstandigheden. En het is een eigenschap van Italianen om in de moeilijkste situaties hun best te doen. Ik ben een echte Italiaan.’

De Strega-prijs wordt elk jaar uitgereikt aan een auteur die tussen 1 maart van het voorgaande jaar en 28 februari van het lopende jaar in Italië een fictieboek – een roman of een verzameling korte verhalen – heeft gepubliceerd. De winnende schrijver ontvangt een geldprijs van 5.000 euro en de prijs gaat in Italië gepaard met een aanzienlijke toename in de verkoop van het boek.


Over De kolibrie:

Al sinds zijn jeugd wordt Marco Carrera, die als kind een groeistoornis had, de kolibrie genoemd, naar een van de kleinste vogels ter wereld. Maar in zekere zin is Marco ook echt een kolibrie: hij leidt een dramatisch bestaan, vol vreugdes, liefdes en de nodige pijn, maar hij blijft in evenwicht. Zijn hectische bewegingen stellen hem in staat de existentiële acrobatiek van het leven te doorstaan, net als de kolibrie, die twaalf tot tachtig vleugelslagen per seconde maakt, maar schijnbaar bewegingloos in de lucht blijft hangen.
In De kolibrie volgen we ademloos de levensloop van Marco Carrera, een held van onze tijd zoals alleen Sandro Veronesi die uit zijn pen kan laten ontstaan. Het is een schitterende roman over pijn en de kwellende kracht van het leven, die door de belangrijkste krant van Italië, de Corriere della Sera, uitgeroepen werd tot Boek van het Jaar.

Sandro Veronesi (1959) werd met romans als Kalme Chaos, XY en Zeldzame aarden wereldwijd een literaire publiekslieveling – en bestsellerauteur. Hij won in de loop der jaren verschillende grote prijzen, waaronder de Premio Strega, de Premio Campiello, de Prix Femina Étranger en de Premio Bagutta.

‘Deze roman zou in de ruimte moeten worden gelanceerd om buitenaardse wezens te laten weten hoe we waren, hoe we zijn geweest, hoe we hadden willen zijn. Uit deze roman, vol toevalligheden en fatale en kwaadaardige botsingen, leer je de moeilijkste les van het leven: hoe je kunt sterven en toch kunt blijven leven.’
Corriere della Sera

‘Het is een krachtige roman die betovert en beweegt op voorouderlijke en onvoorspelbare levenskracht.’
La Stampa

‘Een krachtige roman.’
Il Sole 24 Ore