Gisteravond is De avant-gardisten van Sjeng Scheijen bekroond met de Bookspot Literatuurprijs voor non-fictie 2019!

De jury motiveerde haar keuze als volgt:
“In de categorie non-fictie koos de jury onomwonden voor het literair geschreven boek waarin de lat het hoogst gelegd is. De auteur spreidt een magistrale beheersing van zijn onderwerp tentoon, een woelige periode in de eigenlijk nog tamelijk recente geschiedenis. Zo’n tijd waarin de kunst en de politiek even samen konden optrekken, bij het boetseren van een nieuwe tijd. De utopie overvleugelde de werkelijkheid in het denken van deze voorlopers van de nieuwe tijd – en de werkelijkheid sloeg hard terug.”

Het is voor het eerst dat de BookSpot Literatuurprijs wordt uitgereikt aan twee auteurs. Naast Scheijen won Wessel te Gussinklo namelijk de Bookspot Literatuurprijs voor fictie met zijn boek De Hoogstapelaar.

Aan de prijs is een bedrag van 50.000 euro verbonden, bedoeld om winnende auteurs de mogelijkheid te geven zich een jaar lang volledig aan het schrijven te wijden. Scheijens werk over de kunstenaarspioniers in de eerste jaren van de Russische revolutie was eerder al genomineerd voor de Libris geschiedenisprijs.


Over De avant-gardisten:

Oktober 1917. De Russische Revolutie veegt het oude tsarenrijk van de kaart. Kunstenaars als Kazimir Malevitsj, Vladimir Tatlin, Vasily Kandinsky en Marc Chagall nemen deel aan de revolutionaire strijd en schoppen het tot machtige ambtenaren op het nieuwe ‘Ministerie van Verlichting’. Deze Avant-gardisten transformeren de binnensteden met hun verbijsterende muurschilderingen, posters, installaties en performances.
Maar de nieuwe machthebbers moeten al snel niets meer van de radicale kunstenaars hebben. En terwijl hun reputatie in Europa groeit, raken zij in de Sovjet-Unie meer en meer in de verdrukking.
Sjeng Scheijen beschrijft de levens van deze revolutionaire kunstenaars met veel onthullende persoonlijke details, maar bovenal met humor, vaart en medeleven.

Sjeng Scheijen is Slavist en specialist op het gebied van de Russische kunst van de vroege twintigste eeuw. Eerder schreef hij de biografie van Sergei Diaghilev, die zowel in Nederland als in het buitenland juichend werd ontvangen.

‘Prikkelend en meeslepend beschrijft Sjeng Scheijen de magie, de verrukking en het drama van de Russische avant-garde.’
de Volkskrant ****

‘Een voortreffelijk boek. Geschreven met kennis van zaken en met liefde voor het thema. Het is tegelijk verhelderend en verontrustend.’
De Standaard *****

‘Een indrukwekkende hommage aan het kunstzinnig en intellectueel potentieel van Rusland aan het begin van de vorige eeuw. (…) Scheijen is erin geslaagd uit een veelheid van gegevens een geweldig boek te schrijven.’
De Groene Amsterdammer

‘Een indrukwekkend en tragisch verhaal over de opkomst en ondergang van de Russische avant-garde.’
NRC Handelsblad ****

‘Een goed gedocumenteerd en uitstekend leesbaar boek.’
Trouw

‘Men leze het overweldigende De avant-gardisten van Sjeng Scheijen en voortaan zullen de beelden in uw hoofd bij het horen van de naam “Rusland” als een kostbare diamant gaan fonkelen. (…) Een onvergetelijke leeservaring.’
Pieter Waterdrinker

‘Natuurlijk heeft Sjeng Scheijen weer een prachtig boek geschreven. Zo mooi, dat ik voor het eerst in lange tijd een beetje verdrietig ben dat ik straks naar Istanbul, en niet naar Sint-Petersburg vlieg.’
Olaf Koens, RTL Nieuws

Ook interessant



Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >
Maral Noshad Sharifi op shortlist Hebban Debuutprijs 2024

Maral Noshad Sharifi op shortlist Hebban Debuutprijs 2024

Citroeninkt van Maral Noshad Sharifi is dit jaar een van de genomineerden voor de Hebban Debuutprijs. De lezerscommunity Hebban.nl organiseert jaarlijks de Hebban Debuutprijs, een aanmoedigingsprijs voor debutanten, gericht op…

Lees verder >
‘De vertrouweling’ van Ariëtte Dekker uitgebreid besproken in de media

‘De vertrouweling’ van Ariëtte Dekker uitgebreid besproken in de media

Ariëtte Dekker schetst in De vertrouweling een waanzinnig gedetailleerd beeld over Sam van Deventer (aldus de Volkskrant), die een belangrijke rol speelde in het leven van het echtpaar Kröller-Müller. In…

Lees verder >
Eva Cukier te gast in Buitenhof over ‘Ruzland’

Eva Cukier te gast in Buitenhof over ‘Ruzland’

Eva Cukier was zondag 16 juni te gast bij Twan Huys in Buitenhof naar aanleiding van het verschijnen van haar boek Ruzland. Ze vertelde hier over haar boek en haar…

Lees verder >
‘De spijker’ van Zhang Yueran genomineerd voor de Filter Vertaalprijs 2024

‘De spijker’ van Zhang Yueran genomineerd voor de Filter Vertaalprijs 2024

De Filter Vertaalprijs is een jaarlijkse prijs die door een jury wordt toegekend aan de meest bijzondere vertaling van het afgelopen jaar. Een belangrijk criterium voor de beoordeling is de…

Lees verder >
Shortlist Boerhaave Biografieprijs 2024 bekendgemaakt

Shortlist Boerhaave Biografieprijs 2024 bekendgemaakt

De Boerhaave Biografieprijs is een driejaarlijkse prijs voor de beste Nederlandse biografie over een wetenschapper, ter beschikking gesteld door Rijksmuseum Boerhaave te Leiden. De winnaar ontvangt € 2500 en de…

Lees verder >