‘De Sparsholt-affaire’ van Alan Hollinghurst scoort vijf sterren op Hebban.nl
De Sparsholt-affaire van de Britste schrijver Alan Hollinghurst blijft lof oogsten. De roman werd eerder vandaag op Hebban.nl bekroond met vijf sterren. Recensent Evie Peters werd vooral gegrepen door de manier waarop Hollinghurst de blijvende invloed van één schimmige figuur, David Sparsholt, op meerdere generaties mannen zo overtuigend weet te schetsen. De opzienbarende verschijning van David Sparsholt in het Oxford van 1940 veroorzaakt decennia later nog steeds naschokken, maar Hollinghurst onthult nauwelijks iets over wat er daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. In tegendeel: ‘de kracht van Hollinghurst is dat hij nauwelijks gebeurtenissen beschrijft, maar alleen hun impact op de verschillende personages weergeeft’, aldus Peters.
Hollinghurst schrijft volgens haar met ‘een voortreffelijke subtiliteit’. Bovendien heeft de roman volgens Peters toch nog de spanning van een thriller dankzij de manier waarop de personages, net als Sparsholt zelf, steeds weer terugkomen en relevant blijven. Onderling zijn zij niet alleen door Sparsholt verbonden, maar ook door hun rol in de zeer langzaam in het licht tredende gemeenschap van homoseksuelen in Groot-Brittannië.
Zo subtiel en ongrijpbaar is De Sparsholt-affaire dat het lastig is ‘om er je vinger op te leggen’, maar dat het de lezer ‘nog lang zal beklijven’. De recensie van Hebban.nl kun je hier lezen.
Ook eerdere recensenten hadden lovende woorden over voor De Sparsholt-affaire:
‘De Britse schrijver excelleert in precieze beschrijvingen van onuitgesproken gevoelens’ – NRC Handelsblad
‘Deze roman verdient een groot publiek – van alle gezindten’ – het Parool
‘Hollinghurst is een rasverteller, hij trekt zijn lezers moeiteloos het verhaal in’ – Elsevier
Over De Sparsholt-affaire:
In het eerste jaar van de Tweede Wereldoorlog vertelt Freddie Green het verhaal van zijn studentenleven in Oxford. Er is een nieuwe student aangekomen, David Sparsholt, voor wie Freddie en zijn vriend Evert Dax een meer dan gewone belangstelling hebben. Zijn fysieke aantrekkelijkheid is even sterk als zijn raadselachtige afstandelijkheid. De oorlog lijkt zich slechts aan te dienen wanneer de huisknecht bij de invallende avond de ramen komt verduisteren.
De schijnbaar onschuldige romantiek van een studententijd heeft echter zijn weerslag op de vrienden, en zelfs op de generaties na hen. In De Sparsholt-affaire beschrijft Alan Hollinghurst met zijn gedreven, elegische pen het verhaal van een groep vrienden en families dat een periode van zeventig jaar omspant. Geen hedendaagse schrijver is in staat zo elegant en tegelijk zo indringend te schrijven over vriendschap en verlangen als Alan Hollinghurst.
Alan Hollinghurst (1954) is de schrijver van vijf beroemde romans, waarvan de voorlaatste, De schoonheidslijn, de Man Booker Prize 2004 won, en de laatste, Kind van een vreemde, op de longlist van diezelfde prijs terechtkwam.