Deze week verscheen in Het Parool een interview met Sytze van der Zee over zijn boek Willi Lages. Ceremoniemeester van de dood. Van der Zee vertelt in het interview over hoe hij voor het eerst in aanraking kwam met de beruchte Duitse oorlogsmisdadiger en hoe zijn fascinatie voor hem bleef groeien naarmate hij vaker op zijn naam stuitte tijdens zijn onderzoek voor andere geschiedenisboeken over de Tweede Wereldoorlog: ‘Hij zweefde overal tussendoor.’
Lees het volledige interview in Het Parool hier.
Over Willi Lages. Ceremoniemeester van de dood:
Na de oorlog noemde de toenmalige minister van Justitie hem ‘een van de zwaarste oorlogsmisdadigers tijdens de Duitse bezetting’. Willi Lages was verantwoordelijk voor de deportatie van 75.000 Joden en de executie van zo’n 450 verzetsmensen. Hij zetelde als hoofd van de Sicherheitspolizei und Sicherheitsdienst in Amsterdam, maar zijn zeggenschap over Joodse Nederlanders strekte zich over heel het land uit.
Lages had het ‘handwerk’ in zijn geboortestad Braunschweig geleerd, waar hij bij de straatsurveillance kwam en het in de jaren dertig tot tweede man van de Gestapo bracht. Voordat Hitler in 1933 aan de macht kwam, zaten de nazi’s al drie jaar in de regering van de deelstaat Braunschweig. Lages’ eerste grote opdracht sinds zijn komst naar Nederland was het opsporen en het voor de rechter brengen van de leiders van de Februaristaking. Na de oorlog werd hij ter dood veroordeeld, maar hij ontsnapte wonderwel aan executie.
Dit is het verhaal van een ogenschijnlijk gewone politieman, zij het een heel ambitieuze, die op het glijdende vlak raakte en uiteindelijk massamoordenaar werd.
Sytze van der Zee was tot 1996 journalist, onder meer als correspondent voor NRC Handelsblad in Duitsland, Brussel en Washington, daarna als hoofdredacteur van Het Parool. Sindsdien is hij auteur van een reeks oorlogsboeken, waaronder Potgieterlaan 7, Voor Führer, volk en vaderland, Vogelvrij. De jacht op de Joodse onderduiker, Wij overleefden en Harer Majesteits loyaalste onderdaan.