Tanja van der Lippe te gast bij Met Het Oog Op Morgen


Tanja van der Lippe, auteur van Waar blijft mijn tijd?, was te gast bij Met het Oog op Morgen op NPO Radio 1 om te praten over haar recent verschenen boek. Ze heeft het boek geschreven omdat haar opviel dat veel zelfhulpboeken of time-management-boeken eigenlijk allemaal uitgaan van het individu, ‘dus dat het aan het individu ligt dat hij of zij zo druk is’. Als socioloog denkt zij echter ‘dat het niet alleen aan het individu ligt maar ook aan de samenleving’.

Haar boek verdeelt mensen in segmenteerders en integreerders. Integreerders kunnen goed tussen werk en privé schakelen terwijl segmenteerders die schakeling minder makkelijk maken en dus hun werk goed gescheiden moeten houden van hun privéleven. Ze geeft toe zelf een segmenteerder te zijn.

Van der Lippe bevestigt dat mensen tegenwoordig drukker zijn geworden en benadrukt de noodzaak die onze steeds drukkere samenleving creëert: ‘Een beetje druk zijn is natuurlijk helemaal niet zo erg, want als je een dag hard hebt gewerkt en misschien in een flow zat dan kom je met een tevreden gevoel thuis. Maar het kan ook wel te erg worden. Als ik u zeg dat vijf op de tien mensen zich wel eens druk voelen en dat één op de tien zegt dat zijn of haar gezondheid daar ook onder lijdt, dan kan het ook wel te erg worden.’

 

U luistert dit interview hier terug.


Over Waar blijft mijn tijd?:

Tegenwoordig lijken we het steeds drukker te krijgen en minder tijd te hebben. Maar is dat wel zo? En waardoor komt dat dan? Volgens Tanja van der Lippe ligt tijdsdruk niet alleen aan het individu, maar ook aan de samenleving. Aan de hand van wetenschappelijk onderzoek vergelijkt ze onze huidige tijdsbesteding met die van vorige generaties en in andere landen. We verwachten veel van het leven en willen overal aan meedoen. Door technologie staan we elke minuut van de dag ‘aan’. Dat maakt druk. Vooral werkende mensen met kinderen hebben daar last van.

In Waar blijft mijn tijd? is er ook aandacht voor de toekomst. Hoeveel tijdsdruk hebben we in 2040? Kiezen we voor een ratrace waarin we altijd meer willen? Of voor een samenleving waarin iedereen kan meekomen en genoeg genoeg is? Kunnen we nog iets bijsturen wanneer zo’n toekomstbeeld ons niet bevalt? En welke risico’s en kansen brengt de coronapandemie?


Tanja van der Lippe (1963) is hoogleraar sociologie aan de Universiteit Utrecht en voorzitter van de Sociaal-Wetenschappelijke Raad. Ze geldt als autoriteit op het terrein van tijdsbesteding en tijdsdruk op het werk en thuis, en is een veelgevraagd spreker.