De Telegraaf bespreekt ‘Julia’ van Rosita Steenbeek ★★★★


Julia, de nieuwste roman van Rosita Steenbeek, is afgelopen week besproken in De Telegraaf. Recensent Eline Verburg is enthousiast: ‘Julia is beslist meer dan een historisch liefdesverhaal. Rosita Steenbeek heeft zich terdege in haar leven verdiept en weet de jonge vrouw sterk neer te zetten als exponent van een bijzondere tijd, de bloei van het Romeinse Rijk onder keizer Augustus, na de moord op Julius Caesar.’

De vorm van het boek maakt de leeservaring compleet: ‘Steenbeek maakt het decor heel aanschouwelijk dankzij cursieve hoofdstukken, waarin zij als verteller dor Rome dwaalt en de archeologische resten bezoekt van een villa waar Julia woonde. Door te lopen waar Julia heeft gelopen, verdwijn je 2000 jaar terug in de tijd.’

Verburg beloont het boek met vier sterren en concludeert: ‘Mooi dat Rosita Steenbeek de keizersdochter haar leven heeft teruggegeven’.

U kunt de recensie hier lezen.


Over Julia:

Julia is het enige kind van keizer Augustus. Ze zegt wat ze denkt, houdt van provoceren, maakt verre reizen en frequenteert een literaire kring van geestverwanten die moeten aanzien hoe de Republiek een keizerlijk regime wordt. Een van hen is haar grote liefde Iullus Antonius. In deze kring worden subversieve teksten geschreven en snode plannen gesmeed, waarin Julia gevaarlijk wordt meegesleept.
Rosita Steenbeek gaat op zoek naar deze omstreden en vergeten keizersdochter en wekt haar tot leven, geholpen door gedegen historisch onderzoek, de poëzie van Julia’s tijdgenoten, en door plekken uit haar leven te bezoeken, waar de geschiedenis aanraakbaar wordt. In deze schitterende historische roman rijst een temperamentvolle vrouw op die haar eigen keuzes maakt, gedwarsboomd door haar vader die haar dwingt tot huwelijken die passen in zijn politieke strategie.

Bestel een exemplaar via onze webshop.

Rosita Steenbeek schreef succesvolle romans als De laatste vrouwSchimmenrijkIntensive CareAnder licht en Rose, een familie in oorlogstijd. Ook schrijft ze over Rome, de stad waar ze woont en waar Julia in 39 v.Chr. werd geboren.