Deze week werd de Schotse Ali Smith benoemd tot beste Britse auteur van deze tijd door de Britse krant The Times. Dit is de uitkomst van een afgenomen lezerspoll. Ook Prometheus-auteurs Zadie Smith en Alan Hollinghurst zijn genomineerd.

Eind februari verscheen Smiths veelgeprezen roman Herfst. Dit boek vertelt het verhaal van Elisabeth, een 32-jarige docent kunstgeschiedenis in het Londen van na de Brexit. Haar leven is verweven met dat van de 101-jarige Daniel, die op sterven ligt. Daniel is een dierbare vriend van Elisabeth, die ze al sinds haar jeugd kent en die de wereld van de kunst voor haar heeft geopenbaard. Middels Elisabeths dagelijkse beslommeringen en Daniels bizarre ijldromen verkennen we hun bijzondere vriendschap.

Volgens The Times verweeft Smith het dagelijkse politieke en sociale leven in haar fictie. ‘Het is niet alleen dat Smith ervoor heeft gekozen om tegen de klok in te schrijven, het is dat ze tegelijkertijd haar blijvende zorgen – bewaking, macht, kunst en illusie – in kaart brengt op zowel natuurlijke als door de mens gemaakte cycli van verandering en vernieuwing.‘ 

De roman stond in 2017 op de shortlist voor de Man Booker Prize en werd door The New York Times getipt als een van de tien beste boeken van dat jaar. In Nederland werd het boek al eerder sterk geprezen door onder andere de Volkskrant (vijf sterren), NRC Handelsblad (vier ballen), Het Parool, Trouw en HUMO.

Van Zadie Smith kwam eind 2016 haar roman Swing Time uit. Haar nieuwe boek, Voel je vrij zal eind mei verschijnen. Alan Hollinghursts meest recente boek is De Sparsholt-affaire, verschenen eind 2017.

Lees hier meer over de nominatie.


De pers over Herfst:

‘De eerste serieuze Brexit-roman.’ The Financial Times

Herfst is een prachtige, ontroerende symfonie van herinneringen, dromen en vluchtige waarheden.’ The Guardian

‘Ik ken weinig schrijvers – behalve Virginia Woolf en James Salter – die een verhaal zo veel vaart kunnen geven met alleen de vertelstem. (…) In een land dat met zichzelf overhoop ligt, is een schrijver zoals Smith meer waard dan een heel parlement.’ The Financial Times

‘Smith heeft het boek in een enorm tempo geschreven, maar dat staat de stilistische bravoure en een geraffineerde structuur niet in de weg. De politiek heeft geen antwoord op het populisme, de literatuur met als woordvoerder Ali Smith misschien wel.’ NRC Handelsblad ••••

‘Een caleidoscopisch, uitdagend en stilistisch virtuoos boek’ Het Parool

Herfst is een sensorische roman.’ Trouw

‘Sprankelend en poëtisch’ Daniëlle van Eck, Het Parool

‘Wat Ali Smith met taal doet, is zo bijzonder dat het onder de noemer poëzie evengoed zou verkopen.’ HUMO


Meer over Herfst:

De 101-jarige Daniel Gluck en de 32-jarige Elisabeth hebben een bijzondere vriendschap. Elisabeth leerde de enthousiaste kunstverzamelaar kennen toen zij acht was en naast hem woonde.

In hun intieme gesprekken leerde zij wat het leven waardevol maakt, en hij voedde ook haar belangstelling voor kunst, met name voor de popartkunstenares Pauline Boty over wie ze haar afstudeerscriptie schreef.

Daarnaast kijken we mee met de surreële ijldromen van Daniel, waarin tijd, ruimte, taal en natuur met elkaar zijn verweven.

De meest hilarische pagina’s zijn gewijd aan Elisabeths benadering van alledaagse beslommeringen, waarin Ali Smith met grimmige ironie de kille politieke verhoudingen na de Brexit en de dolgedraaide bureaucratie aan de kaak stelt.

Herfst is een inspirerende en met vaart en humor geschreven ideeënroman over een innige vriendschap.

Ali Smith (1962) is geboren in Inverness, Schotland. Dankzij haar magistrale psychologische inzicht en stilistisch raffinement was ze meerdere malen een van de favorieten van de Man Booker Prize-jury. Haar boeken Hotel WereldThe Accidental en Het een als het ander werden net als Herfst voor de prijs genomineerd. Voor Het een als het ander kreeg Smith in 2015 de Baileys Prize, de Goldsmiths Prize en de Costa Novel Award.

Ook interessant



‘Alles gaat op vroeger terug’ van Annet Mooij op de longlist van de Boon 2025

‘Alles gaat op vroeger terug’ van Annet Mooij op de longlist van de Boon 2025

Annet Mooij maakt met haar vorig jaar verschenen biografie van Ischa Meijer, Alles gaat op vroeger terug, kans op de Boon 2025. De longlist met daarop vijftien geselecteerde titels in…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Esther Jansma benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Uitgeverij Prometheus feliciteert Esther Jansma met haar benoeming tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Burgemeester Sharon Dijksma (Utrecht) reikte het lintje afgelopen zaterdag uit, bij de intieme…

Lees verder >
Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Afgelopen zondag waren Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast in het Radio 1-programma OVT, beide auteurs gingen daar verder in op hun nieuwe boeken. Van Abdolah verscheen recent Zarathustra…

Lees verder >
Sytze van der Zee overleden

Sytze van der Zee overleden

Tot ons verdriet is op 5 november onze geliefde auteur Sytze van der Zee overleden. Sytze van der Zee was tot 1996 journalist, onder meer als correspondent voor NRC Handelsblad in Duitsland, Brussel…

Lees verder >
Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Op donderdag 14 november verschijnt bij uitgeverij Prometheus het boek Machtswoorden. Over schrijverschap en politiek in Nederland, onder redactie van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte. U bent van harte uitgenodigd…

Lees verder >
‘Ina’s Powerplan’ in de media

‘Ina’s Powerplan’ in de media

Op 24 oktober verscheen Ina’s Powerplan, van viervoudig wereldkampioen powerliften Ina Koolhaas Revers (77). Ze was onder andere te gast bij Tijd voor Max en Villa VdB en er verschenen…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Op maandag 21 oktober ontving Karin Amatmoekrim de Nederlandse Biografieprijs 2024 voor haar biografie over Anil Ramdas, In wat voor land leef ik eigenlijk? De Nederlandse Biografieprijs wordt elke twee…

Lees verder >
‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

Eerder dit jaar verscheen Ondernemers in het wild van onderzoeksjournalist Olivier van Beemen, over zijn onderzoek naar de organisatie African Parks. Een boek dat ook internationaal behoorlijk de aandacht trok,…

Lees verder >