Tien pagina’s Jan Six in Het Parool
Afgelopen zaterdag verscheen in Het Parool een interview van twaalf pagina’s over Jan Six’ Rembrandtontdekking en het daarbij behorende boek Rembrandts Portret van een jonge man, tevens in het Engels uitgegeven onder de titel Rembrandt’s Portrait of a Young Man. Enkele weken geleden onthulde kunsthandelaar en kunsthistoricus Jan Six bij Pauw het ontdekte schilderij waarbij hij tevens zijn boek lanceerde.
Het boek zoemt in op de spannende ontdekkingstocht die Six beleefde om het door hem ontdekte doek aan Rembrandt te kunnen laten toeschrijven; een ontdekking die wereldnieuws werd. In het interview met Parool-journalist Els Quaegebeur spreekt Six over deze ontdekking en over het effect van de ontdekking op zijn status als kunsthandelaar. Volgens Six begon zijn ontdekking met een overtuiging dat het schilderij wel eens een Rembrandt kon zijn. ‘Daarmee ben ik natuurlijk nog nergens, want het is wel wetenschap; ik moet het begrijpen en bewijzen.’
De kunsthandelaar vertelt dat het schilderij voor hem een catharsis is. ‘Mensen die er niet echt goed over nadenken zeggen: tuurlijk ontdekt die jongen een Rembrandt.’ Six, die is opgegroeid in het waanzinnige Six-huis aan de Amstel, omringd door schilderijen,waaronder een Rembrandt van zijn voorvader Jan Six, wil duidelijk maken dat zijn achtergrond niets te maken heeft met zijn ontdekking. ‘Ik ontdek Rembrandts omdat ik ontzettend hard werk, niet omdat ik een Six ben. […] Ik mag iets zeggen over Rembrandt zonder vanuit de familie te redeneren. Dat is een enorme bevrijding. Niet omdat ik het moeilijk heb met die achtergrond, ik wil gewoon laten zien dat ik het zelf kan. En dat ik gelukkig word van kunst.’ Lees hier het volledige interview in Het Parool.
Onlangs gaf Six een exclusief interview aan NRC Handelsblad over zijn ontdekking en werd deze voorpaginanieuws. Ook sierde de auteur het omslag van Weekblad Elsevier. Daarnaast berichtten de Volkskrant, Nederlands Dagblad, Trouw, Dagblad van het Noorden, De Tijd, BNR Nieuwsradio en RTL Nieuws over de baanbrekende ontdekking van Jan Six. Internationaal was er eveneens veel aandacht voor het schilderij en haar ontdekker. Bij The Financial Times, New York Times, Spiegel, Le Figaro en BBC Radio werd Rembrandts Portret van een jonge man grootst uitgelicht. Hierdoor wist het boek de zevende plek in de Bestseller 60 te veroveren, de eerste week na verschijning. Inmiddels is er na de grote eerste druk ook een tweede druk ingezet.
De afgelopen weken bezocht Six talloze boekhandels om over zijn ontdekking en boek te praten. Op zaterdag 28 juli is zijn laatste optreden in Purmerend in Boekhandel het Leesteken. Klik hier voor meer informatie.
Toen het oog van kunsthandelaar Jan Six op het Portret van een jonge man in een veilingcatalogus van Christie’s viel, wist hij meteen dat het niet een werk uit ‘the circle of Rembrandt’ was, maar dat de meester het zélf had geschilderd. De laatste keer dat een totaal onbekende Rembrandt werd ontdekt was in 1974 (De doop van de eunuch). Hoe overtuig je de wereld van zo’n ontdekking? Bestaat er zoiets als een absoluut oog? Hoe bijzonder is dit schilderij in verhouding tot het overige werk van Nederlands beroemdste schilder? Jan Six neemt in dit boek de lezer op meeslepende en erudiete wijze mee in die spannende ontdekkingstocht en jongensdroom die werkelijkheid werd en laat het Portret van een jonge man zien door het oog van zijn ontdekker. Het boek verschijnt gelijktijdig in het Nederlands en Engels.
Jan Six (1978) studeerde kunstgeschiedenis en werkte bij veilinghuis Sotheby’s in Londen en Amsterdam, als hoofd van de afdeling Oude Meesters. Sinds 2008 is hij kunsthandelaar en heeft hij zijn eigen galerie, gespecialiseerd in schilderijen en tekeningen van Hollandse en Vlaamse Oude Meesters.
‘Het heeft iets wonderbaarlijks: de smaak, de kunstzin en het scherpe oog van Jan Six uit 1618 herhalen zich, vier eeuwen later, op exact dezelfde manier bij zijn nazaat Jan Six uit 1978. Een enkele keer worden zo generaties overbrugd en wordt een vergeten Rembrandt teruggevonden.’ Geert Mak