Tjibbe Joustra te gast bij Buitenhof


Tjibbe Joustra was te gast bij Buitenhof op NPO 1 om te vertellen over zijn recent verschenen boek Crisis en controleJoustra reageert vanuit zijn jaren ervaring als topambtenaar met crisismanagement op het coronabeleid en de toeslagenaffaire. Het boek neemt de lezer mee achter de schermen van de politiek en ‘tegelijkertijd is het boek een pleidooi voor meer menselijke maat bij de overheid’:

‘De actualiteit geeft ook aan dat dat nog steeds erg nodig is […]  allerlei managementfilosofieën, allerlei procedures, verantwoording afleggen – dat is ook weer een nationale bezigheid geworden. Ja, dat leidt wel af van waar je voor bent, namelijk om die burger te dienen.’

U kijkt hier deze aflevering terug.

 

Ook verscheen een interview met Tjibbe Joustra in het Nederlands Dagblad. Joustra bespreekt de verslechterde relatie tussen de burger en de overheid. Bijvoorbeeld in Groningen: ‘Ik ergerde me er enorm aan dat de gevolgen van de aardbevingen voor burgers zo gemakkelijk voorbij werd gedaan. Groningen ligt ver van de Randstad. Als die ramp zich in Amsterdam had voltrokken was het heel anders gelopen.’

U leest dit interview hier terug.


Over Crisis en controle:

Boze boeren, opstandige vissers, varkenspest, mond-en-klauwzeer, de reorganisatie van het UWV, de moord op Theo van Gogh, terrorisme, MH17, aardbevingen in Groningen, tbs’er Michael P. In de ruim veertig jaar dat Tjibbe Joustra als bestuurder in de publieke sector werkzaam was, maakte hij crisis na crisis mee.

Een biografie vindt hij pretentieus – ‘ik ben Churchill niet’. Memoires klinkt te romantisch. Beschouwingen zijn het, de in dit boek opgetekende observaties. Lessons learned, zoals hij het zelf noemt. Joustra wil de publieke zaak van binnenuit beschrijven. Niet vanuit bestuurskundig perspectief, maar vanuit zijn eigen ervaring. Hoe ga je om met een crisis? Wat is de verhouding tussen een minister en zijn ambtelijke staf? Wat is de rol van de volksvertegenwoordiging? Hoe ga je om met de pers? Maar ook: hoe krabbel je op als je bent gevallen?

Op basis van persoonlijke gesprekken kijkt Joustra terug op zijn indrukwekkende carrière.


Tjibbe Joustra is bestuurder en voormalig topambtenaar. Hij was onder meer Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Crisis en controle is tot stand gekomen in samenwerking met schrijver Miek Smilde. Eerder schreef zij in opdracht van de Onderzoeksraad voor Veiligheid het boek MH17. Onderzoek, feiten, verhalen (2015).