Dinsdag 20 september zijn Tom Lanoye, auteur van Revue Lanoye, en Bas Heijne, auteur van Een waanzinnig gaaf land, te gast bij de avond Het verdriet van de Lage Landen. Tijdens dit evenement gaan de auteurs met elkaar in gesprek over de Nederlandse en Belgische politiek en maatschappij waarbij de actuele situatie van beide landen met elkaar vergeleken zal worden. Daarnaast verwijzen Lanoye en Heijne regelmatig naar schrijvers en kunstenaars die een inspiratie vormen voor hun wereldbeeld en maatschappijkritiek.

Het evenement vindt op dinsdag 20 september plaats in De Balie in Amsterdam. Wilt u meer weten? Kijk hier voor meer informatie en tickets.

Over Revue Lanoye:

We leven in de hoogtijdagen van de gratuite oprispingen ꟷ de meningitis van de tweets. Tom Lanoye zet zich daar met verve tegen af. In snijdende en goed gedocumenteerde polemieken ontrafelt hij reputaties en sabelt hij misvattingen neer. Volgens zijn vaste devies: ‘Een schrijver zonder vijanden is geen schrijver.’

Soms is hij genadeloos hard, over jarenlang onbestraft politiegeweld in Antwerpen ꟷ de zaak-Jonathan Jacob vormt de pijnlijke ruggengraat van het boek. Soms is hij elegisch ꟷ over het afscheid van twee goede vrienden en idolen: dichter Gerrit Komrij en sportjournalist Jan Wauters, die allebei ook zijn liefde deelden voor Zuid-Afrika. Soms is hij hilarisch ꟷ over het definitieve afscheid van alle Zwarte Pieten, ook al werd hij zelf geboren in een stad genaamd Sint-Niklaas.

Verder heeft hij het over ‘de onrustwekkende verdwijning van Louis Paul Boon’, het onderschatte genie van Jef Geeraerts, drie soorten Rodenbach, ‘Het Verdriet van Holland’, het kunstbeleid van Vlaanderen (‘State of the Farce’) en ‘de holle salvo’s van de lach’, na de aanslag op Charlie Hebdo.

Maar wat het onderwerp ook mag zijn, nooit is Lanoye vrijblijvend en altijd zindert zijn taal.

Tom Lanoye woont en werkt in Antwerpen en Kaapstad. Hij staat bekend als romancier, theaterauteur, dichter scenarist en performer. Hij is vertaald in meer dan vijftien talen, er zijn stukken van hem gespeeld in twintig landen, op zijn palmares staan bestsellers als Sprakeloos, Kartonnen dozen, Ten oorlog en Gelukkige slaven. ‘Maar misschien is hij nog het meest briljant als polemist.’ (PZC)

Over Een waanzinnig gaaf land

‘We hebben gewoon een waanzinnig gaaf land’ ꟷ Mark Rutte, 2015

Voor veel lezers is de wekelijkse column van Bas Heijne in NRC Handelsblad een ijkpunt. Als geen ander neemt hij de temperatuur van de tijd op. In een scherpe, heldere stijl kijkt hij achter de actualiteit. De waan van de dag krijgt bij hem geen kans.

In Een waanzinnig gaaf land ontziet hij niets en niemand. De visieloze visie van Mark Rutte, de leugen van de participatiesamenleving, de zonnekoningen van de semipublieke sector, het ‘goed werkgeverschap’ van de bankensector, het politiek cabaret van Geert Wilders, de zielloze haalbaarheidspolitiek van de PvdA, het Fyra-debacle, de burgeroorlog om Zwarte Piet, de doofpotcultuur in bestuurlijk Nederland. Of het nu om grote of kleine zaken gaat, steeds weer slaagt Heijne erin een vinger achter het nieuws te krijgen en grote, onderliggende thema’s in kaart te brengen. Wat zijn we elkaar verschuldigd? En wat is een goede samenleving? Is Nederland echt ‘een waanzinnig gaaf land’?

Bas Heijne is schrijver, essayist en vertaler. Hij publiceerde twee romans, verschillende verhalenbundels en een groot aantal essays, waaronder Onredelijkheid (2007) en Moeten wij van elkaar houden (2011). Eind 2013 hield Bas Heijne de spraakmakende Huizinga-lezing De betovering van de wereld. Wekelijks schrijft hij voor NRC Handelsblad een veelbesproken column.

Ook interessant



Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Afgelopen zondag waren Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast in het Radio 1-programma OVT, beide auteurs gingen daar verder in op hun nieuwe boeken. Van Abdolah verscheen recent Zarathustra…

Lees verder >
Sytze van der Zee overleden

Sytze van der Zee overleden

Tot ons verdriet is op 5 november onze geliefde auteur Sytze van der Zee overleden. Sytze van der Zee was tot 1996 journalist, onder meer als correspondent voor NRC Handelsblad in Duitsland, Brussel…

Lees verder >
Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Op donderdag 14 november verschijnt bij uitgeverij Prometheus het boek Machtswoorden. Over schrijverschap en politiek in Nederland, onder redactie van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte. U bent van harte uitgenodigd…

Lees verder >
‘Ina’s Powerplan’ in de media

‘Ina’s Powerplan’ in de media

Op 24 oktober verscheen Ina’s Powerplan, van viervoudig wereldkampioen powerliften Ina Koolhaas Revers (77). Ze was onder andere te gast bij Tijd voor Max en Villa VdB en er verschenen…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Op maandag 21 oktober ontving Karin Amatmoekrim de Nederlandse Biografieprijs 2024 voor haar biografie over Anil Ramdas, In wat voor land leef ik eigenlijk? De Nederlandse Biografieprijs wordt elke twee…

Lees verder >
‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

Eerder dit jaar verscheen Ondernemers in het wild van onderzoeksjournalist Olivier van Beemen, over zijn onderzoek naar de organisatie African Parks. Een boek dat ook internationaal behoorlijk de aandacht trok,…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim en Roelof van Gelder op de shortlist voor de Nederlandse Biografieprijs

Karin Amatmoekrim en Roelof van Gelder op de shortlist voor de Nederlandse Biografieprijs

Vandaag is de shortlist van de Nederlandse Biografieprijs 2024 bekendgemaakt. Zowel Karin Amatmoekrim met In wat voor land leef ik eigenlijk?Anil Ramdas, onmogelijk kosmopoliet als Roelof van Gelder met De…

Lees verder >
Profiel Ien Dales in De Groene Amsterdammer

Profiel Ien Dales in De Groene Amsterdammer

Onlangs verscheen Pontificaal sociaal van Sylvester Hoogmoed, een biografie over Ien Dales. In De Groene Amsterdammer schreef Sylvester Hoogmoed ook een kort profiel over Ien Dales, waarin hij haar carrière…

Lees verder >