Tom Lanoye is vanavond te gast bij De Wereld Draait Door. Er zal in de uitzending worden teruggeblikt op de Olympische spelen in Rio waarbij de beste sporters van de wereld tot grote hoogten stegen of door diepe dalen waadden. Nederland behaalde een elfde plaats in het medailleklassement, met maar liefst negentien plakken. In deze uitzending zal specifiek worden ingegaan op de verhalen die we nog niet uitgebreid hebben kunnen horen, verhalen die zich buiten Nederland afspelen. Onder anderen Tom Lanoye zal zijn persoonlijk favoriete Rio-verhaal vertellen.

Eerder was Lanoye te gast bij de Tros Nieuwsshow waar hij praatte over zijn nieuwe boek Revue Lanoye. Deze bundel van kritische teksten toont Lanoyes onverbloemde mening over actuele zaken uit politiek, recht en literatuur, van Wilders tot politiegeweld, van bezuinigingen in de cultuursector tot het ‘je suis Charlie’ na de aanslagen in Parijs. Revue Lanoye is vanaf 12 april verkrijgbaar in de boekhandel.

Bekijk het fragment hier terug.

Over Revue Lanoye:

We leven in de hoogtijdagen van de gratuite oprispingen – de meningitis van de tweets. Tom Lanoye zet zich daar met verve tegen af. In snijdende en goed gedocumenteerde polemieken ontrafelt hij reputaties en sabelt hij misvattingen neer. Volgens zijn vaste devies: ‘Een schrijver zonder vijanden is geen schrijver.’

Soms is hij genadeloos hard, over jarenlang onbestraft politiegeweld in Antwerpen – de zaak-Jonathan Jacob vormt de pijnlijke ruggengraat van het boek. Soms is hij elegisch – over het afscheid van twee goede vrienden en idolen: dichter Gerrit Komrij en sportjournalist Jan Wauters, die allebei ook zijn liefde deelden voor Zuid-Afrika. Soms is hij hilarisch – over het definitieve afscheid van alle Zwarte Pieten, ook al werd hij zelf geboren in een stad genaamd Sint-Niklaas.

Verder heeft hij het over ‘de onrustwekkende verdwijning van Louis Paul Boon’, het onderschatte genie van Jef Geeraerts, drie soorten Rodenbach, ‘Het Verdriet van Holland’, het kunstbeleid van Vlaanderen (‘State of the Farce’) en ‘de holle salvo’s van de lach’, na de aanslag op Charlie Hebdo.

Maar wat het onderwerp ook mag zijn, nooit is Lanoye vrijblijvend en altijd zindert zijn taal.

Tom Lanoye woont en werkt in Antwerpen en Kaapstad. Hij staat bekend als romancier, theaterauteur, dichter, scenarist en performer. Hij is vertaald in meer dan vijftien talen, er zijn stukken van hem gespeeld in twintig landen, op zijn palmares staan bestsellers als Sprakeloos, Kartonnen dozen, Ten oorlog en Gelukkige slaven. ‘Maar misschien is hij nog het meest briljant als polemist.’ PZC

De pers over eerder kritisch werk van Lanoye:

‘Leest als een kroniek, gekleurd door homerische toornigheid, ironie en hilariteit.’ NRC Handelsblad

‘Polemieken zoals ze bedoeld zijn. Scherp, snijdend en precies.’ De Groene Amsterdammer

‘Inhoudelijk geniaal, briljant geschreven.’ De Tijd

‘Scherpzinnige, hilarische en gruwelijk accurate analyses.’ De Morgen

‘Hij doopt zijn pen in vitriool en geeft ze ervanlangs.’ Vrij Nederland

‘Niet alleen geestig, ook darn good beargumenteerd.’ De Standaard

Ook interessant



Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Afgelopen zondag waren Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast in het Radio 1-programma OVT, beide auteurs gingen daar verder in op hun nieuwe boeken. Van Abdolah verscheen recent Zarathustra…

Lees verder >
Sytze van der Zee overleden

Sytze van der Zee overleden

Tot ons verdriet is op 5 november onze geliefde auteur Sytze van der Zee overleden. Sytze van der Zee was tot 1996 journalist, onder meer als correspondent voor NRC Handelsblad in Duitsland, Brussel…

Lees verder >
Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Op donderdag 14 november verschijnt bij uitgeverij Prometheus het boek Machtswoorden. Over schrijverschap en politiek in Nederland, onder redactie van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte. U bent van harte uitgenodigd…

Lees verder >
‘Ina’s Powerplan’ in de media

‘Ina’s Powerplan’ in de media

Op 24 oktober verscheen Ina’s Powerplan, van viervoudig wereldkampioen powerliften Ina Koolhaas Revers (77). Ze was onder andere te gast bij Tijd voor Max en Villa VdB en er verschenen…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Op maandag 21 oktober ontving Karin Amatmoekrim de Nederlandse Biografieprijs 2024 voor haar biografie over Anil Ramdas, In wat voor land leef ik eigenlijk? De Nederlandse Biografieprijs wordt elke twee…

Lees verder >
‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

Eerder dit jaar verscheen Ondernemers in het wild van onderzoeksjournalist Olivier van Beemen, over zijn onderzoek naar de organisatie African Parks. Een boek dat ook internationaal behoorlijk de aandacht trok,…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim en Roelof van Gelder op de shortlist voor de Nederlandse Biografieprijs

Karin Amatmoekrim en Roelof van Gelder op de shortlist voor de Nederlandse Biografieprijs

Vandaag is de shortlist van de Nederlandse Biografieprijs 2024 bekendgemaakt. Zowel Karin Amatmoekrim met In wat voor land leef ik eigenlijk?Anil Ramdas, onmogelijk kosmopoliet als Roelof van Gelder met De…

Lees verder >
Profiel Ien Dales in De Groene Amsterdammer

Profiel Ien Dales in De Groene Amsterdammer

Onlangs verscheen Pontificaal sociaal van Sylvester Hoogmoed, een biografie over Ien Dales. In De Groene Amsterdammer schreef Sylvester Hoogmoed ook een kort profiel over Ien Dales, waarin hij haar carrière…

Lees verder >