Twee Prometheus|Bert Bakker-auteurs genomineerd voor de SMV-Publicatieprijs
Twee Prometheus|Bert Bakker-auteurs maken kans op de Publicatieprijs 2015 van de Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV). Op de shortlist van deze prijs staan Michiel Princen met De gekooide recherche en Geert Corstens met De rechtsstaat moet je leren. De SMV-Publicatieprijs wordt om de twee jaar toegekend aan een auteur van een boek dat gaat over veiligheid en veiligheidszorg. Gedurende twee jaar worden titels verzameld en uiteindelijk worden vijf boeken voorgedragen aan de jury. De winnaar, die in september bekendgemaakt zal worden, ontvangt een geldprijs en een oorkonde. Kijk voor meer informatie op de site van het SMV.
Geert Corstens was te gast bij Buitenhof om over zijn vertrek bij de Hoge Raad te spreken. U kunt hier de uitzending terugkijken. Ook verscheen er een uitgebreid interview met Corstens in de Volkskrant en werd zijn boek positief besproken in Het advocatenblad.
Michiel Princen deed met zijn boek veel stof opwaaien. Hij is te zien geweest in een reportage van het televisieprogramma EenVandaag en een uitzending van RTL Late Night. Ook had hij meerdere grote interviews in de Volkskrant, NRC en nrc.next en was hij te gast bij verscheidene radioprogramma’s. Zie ook: http://www.michielprincen.nl/.
Over Gekooide recherche:
Als Michiel Princen in 2004 financieel rechercheur bij de Amsterdamse politie wordt, kan hij meteen vol aan de bak. Precies twee weken later wordt witwasfenomeen Willem Endstra voor zijn kantoor aan de Apollolaan in Amsterdam-Zuid geliquideerd. Het zal het begin blijken van een onderzoek naar de afpersing van Endstra door Willem Holleeder.
Princen doet jarenlang onderzoek naar het witwassen van die afgeperste miljoenen door de ogenschijnlijk onkreukbare kasteelheer Jan-Dirk Paarlberg, de tot dan toe onomstreden eigenaar van de halve P.C. Hooftstraat. Daarna werkt Princen mee aan andere rechercheonderzoeken naar witwassen, oplichting, verduistering en valsheid in geschrifte binnen de georganiseerde criminaliteit en de ‘bovenwereld’.
Behalve de zichtbare successen – arrestaties, beslagleggingen en veroordelingen – ziet hij ook talrijke bottlenecks en zwakke plekken binnen de opsporing. Daarnaast constateert hij hoe de sociale cultuur binnen de politie de eigen slagvaardigheid schaadt en hoe de organisatie zichzelf dwarszit in de uitoefening van haar taken: misdrijven oplossen en de criminaliteit beheersen.
Na tien jaar besluit Princen, met pijn in het hart, de recherche te verlaten en zijn bevindingen op papier te zetten. De gekooide recherche is zijn spannende, kritische en soms ronduit onthutsende verhaal, van binnenuit geschreven, over de gang van zaken bij de Amsterdamse recherche.
‘Een man die iets probeert te verbeteren.’ Humberto Tan, RTL Late Night
‘Bewonderenswaardig, mooi, toegankelijk, vrijmoedig.’ Oud-hoofdcommissaris te Amsterdam Bernard Welten
‘Een aanklacht tegen een in zichzelf gekeerde organisatie.’ de Volkskrant
Over De rechtsstaat moet je leren
Elke dag is ‘de rechtsstaat’ in het nieuws. Maar wat houdt onze democratische rechtsstaat eigenlijk in? Dat zou iedereen in grote lijnen moeten weten. In De rechtsstaat moet je leren beschrijft Geert Corstens, scheidend president van de Hoge Raad, met medewerking van Reindert Kuiper levendig en uiterst toegankelijk hoe de rechtsstaat in de praktijk werkt. De nadruk ligt daarbij op de rol van de rechter. Daar komen de spanningen die zich in een rechtsstaat ophopen vaak tot ontlading. Aan de hand van concrete en vaak actuele voorbeelden wordt duidelijk wat de rechter doet en waarom dat waardevol is. Wat hebben minimumstraffen en Srebrenica met de rechtsstaat te maken? Wat is er moeilijk aan de vraag of een pedofielenvereniging verboden moet worden? Waarom is het geen grap als Berlusconi de rechterlijke macht de ‘kanker van de samenleving’ noemt? Op deze en vele andere vragen geeft De rechtsstaat moet je leren het antwoord.
‘Alles wat een staatsburger moet weten, van het recht, de rechter en de rechtsstaat, staat er wel ongeveer in. Enthousiast, toegankelijk, helder en hier en daar ook lekker scherp.’ Folkert Jensma, NRC Handelsblad