‘Vaderliefde’ besproken in De Groene Amsterdammer


Na positieve besprekingen en interviews in het NRC, Het Parool en De Volkskrant over Vaderliefde van P.F. Thomése, is er nu ook een mooi stuk verschenen over het boek in De Groene Amsterdammer. Nooit gebruikte P.F. Thomése zo eerlijk en open de verhalen van zijn ouders in zijn boeken, maar na de dood van zijn moeder vond de schrijver het passend om er eindelijk iets mee te gaan doen. Hoe maak je van familieverhalen echter een mooi lopende roman? Volgens Lodewijk Verduin kan het niet anders dan dat je met een familiegeschiedenis vaak te maken krijgt met een geduldige chronologische opbouw en en een hang naar volledigheid. Het is echter de romantische blik van Thomése die van Vaderliefde iets mooiers maakt dan zomaar een familieverhaal. Met name de slothoofdstukken zijn volgens Verduin fraai. De recensent spreekt dan ook lovende woorden over Thomése en zijn boek:  ‘Hier wordt een unieke, recalcitrante persoonlijkheid door zichzelf onder het mes genomen, en krijgen we te zien hoe de schrijver ontstond nadat Thomése afscheid nam van zijn stervende vader. Dat introspectieve, nietsontziende uitgangspunt heeft Vaderliefde tot een werkelijk origineel boek gemaakt.’

Het artikel uit De Groene Amsterdammer vindt u hier.


De ouders van P.F. Thomése zijn gestorven, de restanten van hun levens staan in een paar dozen op zolder. De schrijver beseft dat zijn vader en moeder een soort vreemden zijn geweest die de hele tijd een toneelstukje voor hem opvoerden.

Ooit vertelde zijn vader hem in het schemerdonker voor het slapen gaan eindeloze verhalen. Maar hij repte met geen woord over zijn bloedstollende ervaringen in de Tweede Wereldoorlog. Zijn moeder vertelde zelfs helemaal nooit iets, al verzweeg zij misschien wel de prachtigste verhalen die in Vaderliefde te vinden zijn.

De ‘nagelaten zoon’ ontdekt postuum tal van verborgen geschiedenissen en schitterende verzinsels, met daartussen onvermijdelijk de gruwelijke waarheid. Tezamen vormen de ‘gemiste levens’ van zijn ouders en voorouders ongetwijfeld een familieroman, maar bovenal leest Vaderliefde als de mythologie van een jeugd.

P.F. Thomése is de auteur van een groot en belangrijk literair oeuvre. De bekroonde roman De onderwaterzwemmer en de internationale bestseller Schaduwkind behoren tot zijn succesvolste werken.