‘Vaderliefde’ positief besproken in de Trouw


Na de vele lovende woorden die het nieuwe boek van P. F. Thomése reeds ontvangen heeft van verschillende kranten, is er nu ook een zeer positieve recensie verschenen in de Trouw. Recensent Gerwin van der Werf beoordeelt het boek als ‘geschreven in zijn kenmerkende verzorgde stijl, even precies als poëtisch – en dat is waarom je Thomése graag leest.’ Of Vaderliefde nou non-fictief of fictief is, valt niet precies te zeggen en doet er ook niet per se toe. Zeker is wel dat de familieverhalen uit Vaderliefde ertoe doen en de schrijver Thomése in zekere zin zelfs definiëren.

De recensie uit de Trouw vindt u hier.


De ouders van P.F. Thomése zijn gestorven, de restanten van hun levens staan in een paar dozen op zolder. De schrijver beseft dat zijn vader en moeder een soort vreemden zijn geweest die de hele tijd een toneelstukje voor hem opvoerden.

Ooit vertelde zijn vader hem in het schemerdonker voor het slapen gaan eindeloze verhalen. Maar hij repte met geen woord over zijn bloedstollende ervaringen in de Tweede Wereldoorlog. Zijn moeder vertelde zelfs helemaal nooit iets, al verzweeg zij misschien wel de prachtigste verhalen die in Vaderliefde te vinden zijn.

De ‘nagelaten zoon’ ontdekt postuum tal van verborgen geschiedenissen en schitterende verzinsels, met daartussen onvermijdelijk de gruwelijke waarheid. Tezamen vormen de ‘gemiste levens’ van zijn ouders en voorouders ongetwijfeld een familieroman, maar bovenal leest Vaderliefde als de mythologie van een jeugd.

P.F. Thomése is de auteur van een groot en belangrijk literair oeuvre. De bekroonde roman De onderwaterzwemmer en de internationale bestseller Schaduwkind behoren tot zijn succesvolste werken.

Vaderliefde is het eerste boek van P.F. Thomése dat bij Uitgeverij Prometheus verschijnt.