Naar aanleiding van het droevige overlijden van grootheid Stephen Hawking, was astrofysicus en auteur Vincent Icke gisteravond te gast bij De Wereld Draait Door. Hij sprak over zijn collega die hij bewonderde, een van de briljantste theoretische natuurwetenschappers sinds Albert Einstein. Gisterochtend is Stephen Hawking, op 76-jarige leeftijd, overleden in zijn huis in Cambridge. Hawking werd vooral bekend door zijn werk op het gebied van zwarte gaten en de naar hem vernoemde hawkingstraling.

Hawking schreef meerdere boeken over zijn werk op het gebied van natuurkunde en kosmologie. Onder meer Het heelalEen korte geschiedenis van de tijd, en zijn ontroerende autobiografie Mijn kleine geschiedenis verschenen bij Uitgeverij Prometheus. Het bekendst is Het heelal, waarin hij zijn theorieën over het ontstaan van het heelal voor een breed publiek toegankelijk maakt. Van dit boek werden wereldwijd miljoenen exemplaren verkocht. Hawking werd beschouwd als een van de briljantste theoretische natuurwetenschappers sinds Albert Einstein.

Recent verscheen het nieuwste boek van Vincent Icke: Reisbureau Einstein, waarin de wetenschapper belangrijke vragen stelt op het gebied van kosmologie en astrofysica: hoe ontstaan sterren en planeten? Wat heeft kosmische evolutie te maken met biologische evolutie? Aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk vertelt de astrofysicus over belangrijke ontdekkingen binnen de sterrenkunde. ‘Het heelal is gebouwd uit deeltjes, ruimte en tijd. Die deeltjes, dat is de kwantummechanica, ruimte en tijd is de algemene relativiteitstheorie. Deze theorie zegt dat je met ruimte en tijd kunt bouwen. Je kunt er dingen van maken. Je kunt er een heelal van maken, maar je kunt er ook kleine dingen van maken, zoals zwarte gaten. Stephen Hawking heeft gezegd: ‘Die theorie van de zwarte gaten, die is zo gek, dat moet wel waar zijn.”

Icke stelt dat Hawking een man was die de pracht van zijn vak zeer kon waarderen. ‘Een van de meest fantastische dingen van Stephen Hawking […] is een gevoel voor schoonheid. De schoonheid van het heelal, natuurlijk, maar ook de schoonheid van dingen begrijpen, de schoonheid van een formule, de schoonheid van inzicht, de schoonheid van de ontdekking, echt schoonheid.’

Vincent Icke was gisteravond te zien bij De Wereld Draait Door om 19.00 uur op NPO 1. Kijk hier de uitzending terug.


Over Reisbureau Einstein:

Wie Aarde voor gezien houdt en een kijkje wil nemen voorbij de sterren, kan terecht bij Reisbureau Einstein. Met ruimteschepen die bijna zo snel gaan als het licht kunnen we misschien in de toekomst het hele Heelal doorkruisen. Naar onze sterrenburen, naar het centrum van de Melkweg, naar sterrenstelsels op een miljard lichtjaar afstand.
Vincent Icke beschrijft wat we tegen die tijd gaan ontdekken, en hoe Einstein ons leerde te reizen naar zulke bestemmingen. De natuurkunde zegt dat het kan, maar onze techniek is er nog niet aan toe. Tot het zover is, hebben we tijd om te vragen: zou daar al iemand zijn? Honderden jaren geleden werd die vraag al gesteld. Toen was het antwoord maar een mening. Nu gaan we uit van feiten in de wetenschap.
Icke beschrijft hoe sterren en planeten ontstaan en wat kosmische evolutie te maken heeft met biologische evolutie. Sterrenkundigen hebben al bijna vijfduizend planeten buiten ons zonnestelsel ontdekt. Is er ‘iemand’ daarginds? Is dat dan vriend of vijand? Is een buitenaardse beschaving echt beschaafd?

Vincent Icke (1946) is hoogleraar theoretische astrofysica aan de Universiteit Leiden en bijzonder hoogleraar kosmologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is ook beeldend kunstenaar en publicist. Zijn meest recente boek is Zwaartekracht bestaat niet, waarin de toekomst van theorieën over deeltjes, ruimte en tijd wordt geschetst.

Ook interessant



Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >
Maral Noshad Sharifi op shortlist Hebban Debuutprijs 2024

Maral Noshad Sharifi op shortlist Hebban Debuutprijs 2024

Citroeninkt van Maral Noshad Sharifi is dit jaar een van de genomineerden voor de Hebban Debuutprijs. De lezerscommunity Hebban.nl organiseert jaarlijks de Hebban Debuutprijs, een aanmoedigingsprijs voor debutanten, gericht op…

Lees verder >
‘De vertrouweling’ van Ariëtte Dekker uitgebreid besproken in de media

‘De vertrouweling’ van Ariëtte Dekker uitgebreid besproken in de media

Ariëtte Dekker schetst in De vertrouweling een waanzinnig gedetailleerd beeld over Sam van Deventer (aldus de Volkskrant), die een belangrijke rol speelde in het leven van het echtpaar Kröller-Müller. In…

Lees verder >
Eva Cukier te gast in Buitenhof over ‘Ruzland’

Eva Cukier te gast in Buitenhof over ‘Ruzland’

Eva Cukier was zondag 16 juni te gast bij Twan Huys in Buitenhof naar aanleiding van het verschijnen van haar boek Ruzland. Ze vertelde hier over haar boek en haar…

Lees verder >
‘De spijker’ van Zhang Yueran genomineerd voor de Filter Vertaalprijs 2024

‘De spijker’ van Zhang Yueran genomineerd voor de Filter Vertaalprijs 2024

De Filter Vertaalprijs is een jaarlijkse prijs die door een jury wordt toegekend aan de meest bijzondere vertaling van het afgelopen jaar. Een belangrijk criterium voor de beoordeling is de…

Lees verder >
Shortlist Boerhaave Biografieprijs 2024 bekendgemaakt

Shortlist Boerhaave Biografieprijs 2024 bekendgemaakt

De Boerhaave Biografieprijs is een driejaarlijkse prijs voor de beste Nederlandse biografie over een wetenschapper, ter beschikking gesteld door Rijksmuseum Boerhaave te Leiden. De winnaar ontvangt € 2500 en de…

Lees verder >