Vanavond zal Frits van Oostrom te horen zijn bij Met het Oog op Morgen op NPO Radio 1. In de uitzending zal hij vooruitblikken op de uitreiking van de Gouden Penning van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB). Van Oostrom is de eerste Nederlander die deze oeuvreprijs in ontvangst mag nemen.

Volgens de KVAB heeft een auteur zelden “de oude Vlaamse Letterkunde met zoveel deskundigheid en waardering beschreven als Frits van Oostrom,” en dat met “een keizerlijk Nederlands.” De KVAB roemt Van Oostrom ook om zijn “ambitie om zowel de wetenschap vooruit te helpen als een breed publiek te boeien.”

Zijn meest recente werk, Nobel streven, was wederom een ijzersterke toevoeging aan zijn oeuvre. In deze historische biografie verhaalt Van Oostrom over de illustere heer Jan van Brederode. “Als een historische detective”  gaat hij na hoe Van Brederode met een zilveren lepel in de mond werd geboren, roemloos stierf, en intussen waar hij maar kwam in avonturen verzeild raakte. Dit alles plaatst Van Oostrom in een virtuoze reconstructie van het Europa van toen. Het boek ontving wervelende recensies en werd door De Wereld Draait Door getipt als boek van de maand.

De uitreiking van de Gouden Penning vindt zaterdag 16 december om 10.00 uur plaats in het Paleis der Academiën in Brussel. Frits van Oostrom kunt u vanavond tussen 23.00 en 0.00 uur horen in Met het Oog op Morgen op NPO Radio 1. Klik hier voor meer informatie over het programma.

Maandag 11 december was Van Oostrom tevens te gast bij Opium op 4 om te vertellen over Nobel streven. Luister de uitzending hier terug.


Over Nobel streven:

Rond 1372 kwam op het luisterrijke kasteel Santpoort Jan van Brederode ter wereld in de meest gezegende omstandigheden. Een kleine veertig jaar later sneuvelde hij roemloos, als ridderlijke huurling, in de fameuze Slag bij Azincourt. Nobel streven reconstrueert, als een historische detective, de loop van dit bizarre leven tot in verbluffende details.
Hoe Jan tot tweemaal toe met een gigantisch Hollands leger de Zuiderzee overstak voor oorlog tegen Friesland. Hoe hij naar Ierland reisde om in een onderaardse grot het helse vagevuur van Sint Patricius te voelen. Zijn jaren in het klooster, waarin hij een sprankelende Middelnederlandse tekst schreef. Zijn pogingen om de immense erfenis van zijn echtgenote te verwerven, en hoe hij daarvoor zelfs deze Johanna uit haar eigen klooster ontvoerde. En hoe zijn naam door heel Europa roemrucht zou worden: tot in Parijs, waar men college gaf over zijn geval, en tot aan de Engelse koning Henry V.
Frits van Oostrom heeft de geschiedenis van Jan van Brederode, en heel de rijke wereld daaromheen, virtuoos gereconstrueerd en vervat in een meeslepend verhaal.

Frits van Oostrom (1953) is sinds 2002 universiteitshoogleraar te Utrecht. Daarvoor was hij hoogleraar oudere Nederlandse letterkunde te Leiden en gasthoogleraar aan Harvard University. Hij won zowel de AKO Literatuurprijs als de Spinozaprijs. Daarnaast was hij onder meer voorzitter van de commissie die de Canon van Nederland ontwierp en president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.
Eerder verschenen van zijn hand Het woord van eerMaerlants wereld en het tweeluik Stemmen op schrift enWereld in woorden.

Recensenten over Nobel Streven:

‘Meeslepend.’ HP/De Tijd

‘Een meesterwerk.’ Neerlandistiek.nl

‘Breed panorama [..] prachtige verhalen.’ Friesch Dagblad

‘Met smakelijke details schetst Van Oostrom een levendig beeld van Jan van Brederodes wereld.’ de Volkskrant

‘Bewogen, levendig, virtuoos bewerkt.’ Trouw

‘Geestdrift […] brille, ridder Jan van Brederode tot leven gewekt. Van Oostrom legt stukje voor stukje het complete mozaïek.’ NRC Handelsblad 

‘Van Oostrom heeft dit even boeiende als trieste leven voortreffelijk gereconstrueerd.’ Reformatorisch Dagblad

‘Frits van Oostrom slaagt erin om Jan van Brederode tot leven te wekken. […] Met Nobel streven bevestigt Van Oostrom andermaal zijn reputatie van bevlogen verteller.’ Trouw

‘Zinderend boek […] begenadigd verteller.’ Biografieportaal

Ook interessant



‘Alles gaat op vroeger terug’ van Annet Mooij op de longlist van de Boon 2025

‘Alles gaat op vroeger terug’ van Annet Mooij op de longlist van de Boon 2025

Annet Mooij maakt met haar vorig jaar verschenen biografie van Ischa Meijer, Alles gaat op vroeger terug, kans op de Boon 2025. De longlist met daarop vijftien geselecteerde titels in…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Esther Jansma benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Uitgeverij Prometheus feliciteert Esther Jansma met haar benoeming tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Burgemeester Sharon Dijksma (Utrecht) reikte het lintje afgelopen zaterdag uit, bij de intieme…

Lees verder >
Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Afgelopen zondag waren Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast in het Radio 1-programma OVT, beide auteurs gingen daar verder in op hun nieuwe boeken. Van Abdolah verscheen recent Zarathustra…

Lees verder >
Sytze van der Zee overleden

Sytze van der Zee overleden

Tot ons verdriet is op 5 november onze geliefde auteur Sytze van der Zee overleden. Sytze van der Zee was tot 1996 journalist, onder meer als correspondent voor NRC Handelsblad in Duitsland, Brussel…

Lees verder >
Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Op donderdag 14 november verschijnt bij uitgeverij Prometheus het boek Machtswoorden. Over schrijverschap en politiek in Nederland, onder redactie van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte. U bent van harte uitgenodigd…

Lees verder >
‘Ina’s Powerplan’ in de media

‘Ina’s Powerplan’ in de media

Op 24 oktober verscheen Ina’s Powerplan, van viervoudig wereldkampioen powerliften Ina Koolhaas Revers (77). Ze was onder andere te gast bij Tijd voor Max en Villa VdB en er verschenen…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Op maandag 21 oktober ontving Karin Amatmoekrim de Nederlandse Biografieprijs 2024 voor haar biografie over Anil Ramdas, In wat voor land leef ik eigenlijk? De Nederlandse Biografieprijs wordt elke twee…

Lees verder >
‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

Eerder dit jaar verscheen Ondernemers in het wild van onderzoeksjournalist Olivier van Beemen, over zijn onderzoek naar de organisatie African Parks. Een boek dat ook internationaal behoorlijk de aandacht trok,…

Lees verder >