Vier ballen voor ‘Leef een beetje!’ van Howard Jacobson in NRC Handelsblad
Vandaag verscheen in NRC Handelsblad een lovende bespreking voor het nieuwe boek van Booker Prize winnaar Howard Jacobson. In de roman Leef een beetje!, het verhaal over de hoogbejaarde weduwe Beryl Dusinbery en vrijgezel Shimi Carmelli, keren de vertrouwde thema’s van Jacobson terug: identiteit, domheid en vernedering. de enige bejaarde vrijgezel in haar omgeving.
‘Een koningsdrama waardig’, schrijft recensent Toef Jaeger over de ironisch-heroïsche personages die Shakespeareaanse gelijkenissen vertonen. ‘Het geperverteerde liefdesverhaal is een kat-en-muisspel, en Jacobsons wrange humor en stilistisch vernuft laten haarfijn zien dat beiden vooral prooi zijn. Het boek krijgt een beoordeling van maar liefst vier ballen.
Lees hier de volledige recensie.
Over het boek:
Rond haar negentigste levensjaar vergeet Beryl Dusinbery vrijwel alles – tot aan haar eigen kinderen toe. Ze slijt haar dagen met het treiteren van haar verzorgers en het door elkaar halen van oude anekdotes over verloren liefdes.
In kringen van Noord-Londense weduwen wordt Shimi Carmelli gezien als de laatste der begerenswaardige vrijgezellen: een mannelijke leeftijdgenoot die nog zelf zijn knopen kan dichtmaken, kan lopen zonder rollator en kan spreken zonder speekselvloed. Híj vergeet niets – en zeker niet het incident uit zijn kindertijd dat sindsdien als een donkere wolk boven hem hangt.
Wat Beryl en Shimi elkaar nog kunnen bieden, is misschien net genoeg om de opgebouwde pijn te verzachten en nieuwe betekenis aan hun resterende levens te geven. Met Jacobsons eigenzinnige humor en stijl is Leef een beetje! zowel grappig, puur als bitterzoet – een roman die je je gemiste afslagen laat overdenken en je laat afvragen of je in de tweede helft van je leven nog van koers kunt veranderen.
Howard Jacobson (1942) is een Brits schrijver en columnist voor The Independent. Zijn romans draaien vaak om de joodse cultuur in Groot-Brittannië en worden gekenmerkt door zijn zwartgallige humor. In 2010 ontving hij voor zijn roman De Finklerkwestie de Man Booker Prize. Zijn roman J kwam in 2014 op de shortlist van die prijs.
‘Een schrijver die ons aan het lachen maakt. Zijn werk heeft een bijtende ondertoon. Niet voor niets wordt hij de Britse Woody Allen genoemd, of een Engelse Philip Roth.’
Adriaan van Dis
‘Vol humor, warmte, intelligentie, menselijke gevoelens en erkenning. Prachtig geschreven met een volwassen toon en een haast sluipend bravoure van een authentiek schrijver.’
The Guardian