Vier ballen in NRC Handelsblad voor Insect Redux van Daniël Vis
NRC Handelsblad plaatste vandaag een recensie van Insect Redux, de tweede gedichtenbundel van Daniël Vis, en kende 4 ballen toe aan het boek. De gedichten in Insect Redux vormen een veld van signalen waarin het contact met de werkelijkheid verbrokkelt. De ‘ik’ zoekt patronen in fragmenten, beelden en stemmen waar deze misschien niet zijn. Wordt hij bestuurd door een macht buiten hem zonder dat hij zich kan verweren? Deze bundel is een ruis waarin keer op keer nieuwe vormen ontstaan.
Recensent Obe Alkema schreef lovend in NRC Handelsblad dat Vis de lezer met Insect Redux meesleept naar ‘een duistere wereld binnen waarin elke zekerheid van haar logica wordt ontdaan.’ Volgens Alkema bewees de auteur al met zijn debuutbundel, Crowdsurfen op laag water, dat hij een meester is van de vervreemding. ‘Nu gaat hij een stap verder, met verbluffend resultaat.’ Elke zekerheid die het leven kan bieden wordt door Vis gestript van haar ontegenzeggelijke natuur. Alkema ziet meerdere mogelijke verklaringen voor vreemde situatie met ‘een huiveringwekkende, Black Mirror-achtige alure’ waarin de ik-persoon zich verkeerd. Uiteindelijk realiseert de ik-persoon zich dat het enige wat hij zeker weet, is het hellende vlak van de onzekerheid alsmaar groter wordt.
Klik hier om het volledige artikel te lezen
Over Insect Redux:
De gedichten in Insect Redux vormen een veld van signalen waarin het contact met de werkelijkheid verbrokkelt. De ‘ik’ verzamelt fragmenten, beelden en stemmen. Hij zoekt naar patronen. Steeds meer lijkt hij bestuurd te worden door een macht van buiten waartegen hij zich niet kan verweren. Er duikt een personage op dat luistert naar de naam: ‘Jim’.
Poëzie als een ruimte die tegen je blijft fluisteren in vervormde echo’s. Een ruis waarin keer op keer nieuwe vormen ontstaan.
Daniël Vis (1988) publiceerde eerder de bundel Crowdsurfen op laag water. In 2014 won hij het NK Poetry Slam. Gedichten van hem verschenen in diverse tijdschriften. Hij treedt regelmatig op en is te vinden op poëziepodia in binnen- en buitenland.
Over Crowdsurfen op laag water:
‘Eindelijk weer een jonge dichter met een grote mond. En hij maakt het nog waar ook.’
Menno Wigman