Vier ballen in NRC voor Klaas Landsman, ‘Naar alle onwaarschijnlijkheid’
Deze zaterdag kende NRC Handelsblad vier ballen toe aan het nieuwe boek van Klaas Landsman, Naar alle onwaarschijnlijkheid. In zijn boek neemt Landsman de rol van het toeval in de wetenschap, de filosofie en de levensbeschouwing onder de loep.
Recensent Margriet van der Heijden vat de centrale vraag van het boek bondig samen. ‘Is in de kosmos, die zo mooi beschreven wordt met Einsteins algemene relativiteitstheorie, wel ruimte voor gebeurtenissen die zómaar optreden? Zitten er in het weefsel van de ruimtetijd kieren die het onvoorspelbare, het grillige doorlaten?’ De moderne wetenschap is inmiddels doordrenkt van deterministische denkbeelden, waarin geen ruimte is voor toevalligheid.
‘Landsman heeft een brein als een Ferrari,’ aldus Van der Heijden, ‘en scheurt als in een formule-1-wagen langs zulke discussies’. Landsman neemt de lezer mee langs vraagstukken over willekeurigheid en vrije wil, ‘de snelle bochten in het natuurwetenschappelijke circuit’. Zodoende blijft de lezer ‘af en toe licht knock-out achter’, schrijft de recensent. De flinke vaart die Landsman erachter zet, alsmede de montere toon, maken Naar alle onwaarschijnlijkheid volgens haar tot een ‘prikkelend, rijk en heel knap’ boek.
Klik hier voor de recensie in NRC Handelsblad. Eerder verschenen er al interviews met Klaas Landsman in Nederlands Dagblad, de Volkskrant en Trouw, en was hij te gast bij Met het Oog op Morgen en Spijkers met Koppen.
Over Naar alle onwaarschijnlijkheid:
Wat is toeval? Bestaat het? Hoe moeten we toeval interpreteren? Is alles logisch te verklaren, of is er meer tussen hemel en aarde? In dit boek kijken we naar toevallige ontmoetingen, ongelukken, de vermeende sleutel tot de ware identiteit van Shakespeare, de perfecte afstemming van de kosmos die leven mogelijk maakt, de grondslagen van de kwantummechanica en de richting van de tijd, Darwins evolutietheorie, de filosofie van de vrije wil, en ten slotte de vraag of Jezus een toevallige verschijning of een noodzakelijk fenomeen was.
In zijn nieuwste boek geeft mathematisch fysicus Klaas Landsman zowel een verhelderende inleiding als een ferme visie op al deze onderwerpen, die iedereen met belangstelling voor wetenschap en levensbeschouwing zal raken en op nieuwe gedachten zal brengen.
Klaas Landsman (1963) is hoogleraar mathematische fysica aan de Radboud Universiteit Nijmegen en was eerder verbonden aan de universiteiten van Amsterdam, Cambridge en Hamburg.
Over Requiem voor Newton (2005):
‘Een groots drama der denkbeelden, dat mij vanaf bladzijde 1 aan de haren naar bladzijde 340 heeft meegesleept zonder een moment los te laten.’ F.A. Muller, NRC Handelsblad