Vier ballen in NRC voor Maarten Doormans ‘Dichtbij en ver weg’
Vandaag ontving Dichtbij en ver weg, het nieuwe boek van filosoof Maarten Doorman, vier ballen in NRC. Dichtbij en ver weg, een verzameling goed geschreven opstellen, is een hartstochtelijk pleidooi voor geschiedenis en kunst. Het overbruggen van afstand is een centraal thema: tussen kunst en maatschappij of tussen filosofie en wereld.
Volgens NRC-recensent Martijn Meijer geeft Doorman door middel van zijn essays een vernieuwende visie op hedendaagse onderwerpen. ‘Wat hij namelijk voortdurend doet is nieuw licht werpen op hedendaagse kwesties door de historische achtergrond te schetsen.’ Op deze manier schrijft de filosoof over omvangrijke kwesties als de Europese crisis. ‘[Doorman] speelt op lichtvoetige en toch diepzinnige wijze met zijn onderwerp’, zegt Meijer, ‘zonder dat hij per se iets wil betogen.’
Meijer stelt dat Doormans schrijfstijl en ruimdenkendheid zijn werk erg toegankelijk maakt. Daarnaast noemt hij het lezen van Doormans essays ‘een genot, […] waar je ook nog van alles uit opsteekt over filosofie, literatuur en kunst.’
Lees hier de volledige bespreking in NRC.
Over Dichtbij en ver weg:
Dichtbij en ver weg lijkt van alles en nog wat aan te snijden: van een bedrieglijk stuk steen op de maan tot een dramatische scène in bad, van een romantische boswandeling tot Nipplegate, van Goethe tot David Bowie, van de woede van Schopenhauer tot de karper van Apollinaire en van tekenfilm tot Suriname en het Rijksmuseum.
Maar steeds gaat het om het overbruggen van een afstand: tussen kunst en maatschappij, filosofie en wereld, verleden en toekomst, privacy en openbaarheid. Dichtbij en ver weg is een verzameling goed geschreven opstellen waarin wat ver weg is dichtbij komt. Het is een hartstochtelijk pleidooi voor geschiedenis en kunst.
Maarten Doorman is filosoof en schrijver van onder meer De romantische orde, Rousseau en ik en De navel van Daphne.
Over Maarten Doorman:
‘Een essayist die instemming en tegenspraak uitlokt: een betere combinatie bestaat niet.’- NRC Handelsblad
‘Het denkend voortschrijden wordt aanstekelijk verwoord.’- De Volkskrant
‘Er zijn niet veel filosofen in Nederland die goed kunnen schrijven. Maarten Doorman is een van hen.’- Trouw
‘Een filosoof met een aanstekelijke belangstelling voor kunst.’- De Groene Amsterdammer