Vier ballen voor ‘Rafels aan de rechtsstaat’ van Ferdinand Grapperhaus in NRC


Afgelopen vrijdag heeft NRC een prachtige recensie gepubliceerd betreffende Rafels aan de rechtsstaat van Ferdinand Grapperhaus. Het boek kreeg vier van de vijf ballen toegekend en werd samengevat als een ‘actuele pamflet over ongelijkheid, fundamentalistische islam en gebrekkige assimilatie’. Vooral het feit dat het boek laat merken dat de auteur ‘tot in z’n tenen geërgerd’ is over de sociale ongelijkheid ‘zorgt voor prettig lezen’, aldus Folkert Jensma. De recensent was ook zeer positief over het feit dat het boek niet alleen de problematiek in Nederland belicht, maar tevens oplossingen biedt in het slothoofdstuk.

Over De rafels aan de rechtstaat:

Volgens de Fragile States Index Score is Nederland een van de stabielste landen ter wereld. Toch lijkt het of de Nederlandse samenleving ontwricht raakt. Maatschappelijke verbanden vallen uit elkaar. Verschillen tussen bevolkingsgroepen worden groter. Kansen worden steeds minder gelijk verdeeld. De politiek versplintert.

Na een zoektocht die onder meer langs Montesquieu, het Nieuwe Testament en Paaseiland voert, beantwoordt Ferdinand Grapperhaus de vraag of er nog een toekomst is voor de Nederlandse rechtsstaat en samenleving.