Vier boeken Prometheus op longlist voor Prinsjesboekenprijs
Elk jaar wordt de Prinsjesboekenprijs uitgereikt aan het beste boek over Nederlandse politiek. Het boek moet non-fictie zijn, verschenen zijn tussen juli 2018 en juli 2019, en moet bovenal informatie bieden over onderwerpen uit de landelijke Nederlandse politiek (zoals politieke actoren, thema’s, processen en dergelijke). De winnaar krijgt een geldbedrag en een oorkonde. Uit meer dan 50 inzendingen heeft de vakjury een longlist van tien werken opgesteld; vier van de tien boeken zijn bij Prometheus uitgegeven. Het gaat om Jelle zal wel zien van Jonne Harmsma, Over de dijken van Coen Teulings, Groeiend verzet van Marianne Thieme en Groter denken, kleiner doen van Herman Tjeenk Willink. Eind augustus zal de shortlist, bestaande uit drie titels, bekend worden gemaakt. De uitreiking vindt plaats op het Prinsjesfestival in Den Haag, op vrijdag 13 september 2019. Vorig jaar werd de prijs gewonnen door een boek van Prometheus: Remieg Aerts won met zijn boek Thorbecke wil het.
Het Prinsjesfestival is een jaarlijks festival dat de Nederlandse democratie viert. Het begint elk jaar in de week voor Prinsjesdag, en loopt op Prinsjesdag af. In 2019 loopt het festival van 9 t/m 17 september. Het thema verandert elk jaar: dit jaar is het thema ‘Gezocht: volksvertegenwoordiger (v/m): gelijke kansen na 100 jaar algemeen kiesrecht?’ Meer informatie over het festival vindt u hier.
Meer informatie over de Prinsjesboekenprijs vindt u hier.
Over Jelle zal wel zien:
Was Jelle Zijlstra inderdaad de guitige en vertrouwenwekkende figuur zoals Wim Kan hem bezong in ‘Jelle zal wel zien’? Zeker, maar evenzeer blijkt uit deze met vaart geschreven biografie dat de econoom uit het Friese Oosterbierum een sluwe politicus was die als premier en president van de Nederlandsche Bank een onuitwisbare indruk heeft nagelaten.
Op basis van gedegen onderzoek in binnen- en buitenlandse archieven maakt Jonne Harmsma duidelijk dat Zijlstra als econoom een kraakheldere visie ontwikkelde, zich in de politiek slim profileerde als expert en koppig bleef vasthouden aan zijn eigen gelijk. In conflicten, debat en discussie trok hij vaak aan het langste eind.
Als redder des vaderlands namen Zijlstra’s gezag en populariteit in de jaren zestig ongekende vormen aan. Als Bankpresident werd zijn blikveld daarna nog ruimer. Met gespeelde bescheidenheid bereikte de ambitieuze Zijlstra de top van de politieke en financiële wereld.
Jonne Harmsma is geboren in Leeuwarden en werkte bij het Biografie Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij was een van de redacteuren van de bundel The Biographical Turn en werkte bij het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis in Nijmegen.
Over Over de dijken:
Tien jaar geleden ging Lehman Brothers failliet. Amper een jaar later stortte Griekenland het europroject in crisis. Terwijl de wereldeconomie op de rand van deflatie balanceerde, zochten economen op de tast naar een uitweg. Centrale banken werden gedwongen tot radicale en omstreden maatregelen. Net zoals in de jaren dertig daalde het vertrouwen in de politiek tot een dieptepunt. Het wantrouwen tussen Noord- en Zuid-Europa vierde hoogtij. Engeland koos voor Brexit en Amerika voor Trump. Inmiddels is ook de handelsoorlog een realiteit.
De financiële crisis heeft ons wereldbeeld voorgoed veranderd. Financiële markten vormen in onze ogen meer dan ooit een gevaarlijk monster dat getemd moet worden. En bestaande bondgenootschappen zijn plotseling minder vanzelfsprekend. Onze diagnose is echter troebel en inconsistent. In deze nieuwe, risicovolle wereld moet Nederland over de eigen dijken kijken om zijn positie opnieuw te bepalen. Coen Teulings maakt een haarscherpe analyse van het afgelopen decennium.
Coen Teulings (1958) was tijdens beide crises directeur van het Centraal Planbureau. Hij was nadien hoogleraar aan de Universiteit van Cambridge en is thans universiteitshoogleraar aan de Universiteit Utrecht.
Over Groeiend verzet:
‘Maandag 28 oktober 2002, twaalf dagen na de val van kabinet-Balkenende I. Het was koud, zonnig en droog, en er stond weinig wind. Dat viel op omdat het aan de IJ-oevers van Amsterdam vreselijk kan waaien. Vlak voor sluitingstijd stormde ik de Kamer van Koophandel binnen. Ik kwam zojuist uit het chique Zuid gefietst. Daar had ik de oprichtingsakte van een nieuwe partij ondertekend: de Partij voor de Dieren.’
In Groeiend verzet doet Marianne Thieme verslag van de opkomst van het grootste ideologische exportproduct uit de Nederlandse politiek. De redenen om de partij op te richten; de overeenkomsten met de negentiende-eeuwse vrouwenrechtenbeweging en andere emancipatiebewegingen; hoe het is om als activist in het parlement een andere wijze van politiek te bedrijven en hoe je succesvol kunt zijn door vast te houden aan je idealen; en waarom zij ondanks felle tegenstand hoopvol is dat de nieuwe groene revolutie aanstaande is.
Groeiend verzet is verplicht leesvoer voor iedereen die meent dat het roer radicaal om moet.
Marianne Thieme (1972) is medeoprichter van de Partij voor de Dieren en sinds 2006 fractievoorzitter van de partij in de Tweede Kamer.
Over Groter denken, kleiner doen:
Het gaat goed met Nederland. De economie groeit, de werkloosheid daalt, de financiën lijken op orde. Gaat het dus ook goed met onze democratische rechtsorde?
Wie nauwkeurig kijkt ziet tekenen van verwaarlozing en sluipende uitholling. Die moeten worden tegengegaan. In Groter denken, kleiner doen doet Herman Tjeenk Willink een oproep om de vaak ongemakkelijke feiten onder ogen te zien, positie te kiezen, het debat aan te gaan en zelf grenzen te trekken. Alleen met een sterke democratische rechtsorde kunnen fundamentele problemen effectief worden aangepakt, nieuwe crises het hoofd geboden, en burgers en overheid op elkaar vertrouwen.
Herman Tjeenk Willink (1942) verwierf in de loop der jaren als voorzitter van de Eerste Kamer en als vicepresident van de Raad van State de positie van boven de partijen staande adviseur van de regering. Hij was meermalen informateur van Nederlandse kabinetten, de laatste keer in 2017, bij de totstandkoming van kabinet-Rutte iii. Sinds 2012 is Tjeenk Willink minister van Staat.