Prometheus-auteurs Robbert Dijkgraaf, Louise Fresco, Martijn Katan en Roel Coutinho zijn deze zomer te gast bij het tv-programma Kijken in de ziel. In dit programma gaat presentator Coen Verbraak in gesprek met toonaangevende wetenschappers over hun werk als wetenschapper maar ook over fraude en het belang van de wetenschap. Natuurkundige Robbert Dijkgraaf schreef Blikwisselingen en Het nut van nutteloos onderzoek. Landbouwexpert Louise Fresco is auteur van onder meer Hamburgers in het paradijs en De utopisten waarmee ze op de Shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2008 stond. Voedingsdeskundige Martijn Katan schreef Voedingsmythes en de bestseller Wat is nu gezond? en bacterioloog Roel Coutinho is auteur van De geplaagde mens. Alle vier de auteurs zijn de aankomende weken te zien in Kijken in de ziel waar zij uitgebreid vertellen over hun vak.

Kijken in de ziel is vanaf 29 juli te zien op NPO 2.

Over Blikwisselingen:

Robbert Dijkgraaf schuwt de ‘grote vragen’ niet. Zit er een systeem in de wereld? Zijn wij alleen in het heelal, wordt de jeugd slimmer, leven we een groot computerprogramma en waarom zien sommigen van ons letters en cijfers in kleur? En trouwens, kun je een dichtbundel schrijven met honderdduizend miljard gedichten?

Door vanuit verschillende invalshoeken naar het vertrouwde te kijken, ontstaan vaak nieuwe inzichten in de wetenschap. Gewapend met die allernieuwste inzichten, laat Robbert Dijkgraaf in Blikwisselingen verbindingen zien tussen wetenschap, kunst, onderwijs en politiek. Op sprankelende en glasheldere wijze belicht hij daarbij een grote verscheidenheid aan onderwerpen, van de allerkleinste deeltjes tot de oerknal via de Cito-toets en de regering-Bush. Dit rijksgeschakeerde boek leest als een hartstochtelijk pleidooi voor de verwondering, de eenheid en de speelsheid van de wetenschap.

Over Hamburgers in het paradijs

De menselijke geschiedenis is er een van voortdurende schaarste aan voedsel. De overvloed die in de laatste decennia voor velen is ontstaan, is zo uitzonderlijk dat wij nog niet hebben geleerd ermee om te gaan. We zijn ingesteld op schaarste en koesteren nog steeds de mythe van overvloed en ecologisch evenwicht, zoals die beschreven wordt in de verhalen over het paradijs. Daarom is het zo moeilijk om onze consumptie te beteugelen. En daarom ook voelen we ons schuldig over de schade die we de planeet toebrengen.

Hamburgers in het paradijs is Louise O. Fresco’s magnum opus over het beheer van de aarde in een tijd van ongekende groei en mondialisering. Ze neemt de lezer mee op een unieke culturele reis door de geschiedenis en de toekomst van ons voedsel. Met een even verhelderende als fijnzinnige pen schrijft ze over de meest uiteenlopende onderwerpen, van het eerste brood tot gentechnologie, van klimaatverandering tot megastallen, van het nut van de hamburger tot de problemen van slowfood.

Hamburgers in het paradijs is een belangwekkend, fascinerend en rijk geïllustreerd verhaal over voedsel en voeding, landbouw en de aarde, bestemd voor een breed lezerspubliek.

Louise O. Fresco is internationaal bekend als deskundige op het gebied van landbouw en voedsel. Ze is als universiteitshoogleraar verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en ze is columnist voor NRC Handelsblad, na jarenlange ervaring bij de Verenigde Naties. Ze publiceerde zowel essays als fictie, waaronder Nieuwe spijswetten en de roman De utopisten, die in 2008 op de shortlist stond van de Libris Literatuur Prijs.

Over Voedingsmythes

We worden overspoeld met berichten over heilzame of juist schadelijke effecten van eten en drinken. Die zogenaamd gunstige effecten zijn vaak niet gebaseerd op harde wetenschap _ en de veronderstelde nadelige effecten ook niet. Zo ontnemen hypes het zicht op wat voeding écht voor invloed heeft op de gezondheid.

In deze maalstroom van overtuigingen en commerciële belangen verdedigt Martijn Katan met verve de wetenschappelijke feiten. Als een van Nederlands meest vermaarde en gerespecteerde voedingsonderzoekers heeft hij daartoe het gezag en hij kan ingewikkelde kwesties simpel en met humor uitleggen.

In dit boek rekent hij af met zeventig voedingsmythes: over groente en fruit, hormonen in melk, magnetronstraling, fructose, beauty foods, acht glazen water per dag, het paleodieet en nog veel meer. Voedingsmythes is een ontnuchterend boek dat het leven kan vereenvoudigen.

Prof. dr. Martijn B. Katan is emeritus hoogleraar voedingsleer aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Katan is columnist van NRC Handelsblad en wordt regelmatig door kranten, radio en tv gevraagd naar zijn mening over actuele voedingskwesties. Hij schreef eerder de bestseller Wat is nu gezond?

Over De geplaagde mens:  

Vijftig jaar geleden dachten velen dat infectieziekten definitief bedwongen waren. De sterfte aan die aandoeningen was in de twintigste eeuw door goede hygiëne en de beschikbaarheid van vaccins en antibiotica sterk gedaald. Aids maakte ons echter pijnlijk duidelijk dat dit optimisme ongerechtvaardigd was. En ook vele andere oude en nieuwe infectieziekten staken in de afgelopen decennia weer de kop op. Hoe komt dat en welke factoren spelen daarbij een rol?

In De geplaagde mens beschrijft Roel Coutinho hoe we elke keer weer verrast worden door virussen en bacteriën die ons belagen. Hoe ons eigen gedrag deze micro-organismen nieuwe kansen biedt. En hoe ze van dier naar mens kunnen overspringen. Op basis van zijn lange ervaring in de strijd tegen infectieziekten, laat hij zien hoe we bronnen van infectieziekten opsporen, wat we doen om die bronnen onschadelijk te maken en hoe we verspreiding van mens naar mens proberen te voorkomen. Dit fascinerende verhaal wordt door Coutinho tot een spannend boek gemaakt, dat de lezer beurtelings laat huiveren en opgelucht ademhalen.

Roel Coutinho (1946) studeerde geneeskunde in Amsterdam en was werkzaam in Guinee-Bissau en Senegal. In 1977 werd hij hoofd van de afdeling Volksgezondheid van de GGD in Amsterdam. Van 1989–2011 was hij hoogleraar in de epidemiologie en preventie van infectieziekten aan de Universiteit van Amsterdam. In 2000 werd hij algemeen directeur van de GGD Amsterdam, later directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, een functie die hij vervulde tot augustus 2013. Sinds 2011 is hij hoogleraar in de epidemiologie en preventie van infectieziekten in het bijzonder in het veterinair-humane domein bij de Universiteit Utrecht.

 

Ook interessant



‘Alles gaat op vroeger terug’ van Annet Mooij op de longlist van de Boon 2025

‘Alles gaat op vroeger terug’ van Annet Mooij op de longlist van de Boon 2025

Annet Mooij maakt met haar vorig jaar verschenen biografie van Ischa Meijer, Alles gaat op vroeger terug, kans op de Boon 2025. De longlist met daarop vijftien geselecteerde titels in…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Esther Jansma benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Uitgeverij Prometheus feliciteert Esther Jansma met haar benoeming tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Burgemeester Sharon Dijksma (Utrecht) reikte het lintje afgelopen zaterdag uit, bij de intieme…

Lees verder >
Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Afgelopen zondag waren Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast in het Radio 1-programma OVT, beide auteurs gingen daar verder in op hun nieuwe boeken. Van Abdolah verscheen recent Zarathustra…

Lees verder >
Sytze van der Zee overleden

Sytze van der Zee overleden

Tot ons verdriet is op 5 november onze geliefde auteur Sytze van der Zee overleden. Sytze van der Zee was tot 1996 journalist, onder meer als correspondent voor NRC Handelsblad in Duitsland, Brussel…

Lees verder >
Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Op donderdag 14 november verschijnt bij uitgeverij Prometheus het boek Machtswoorden. Over schrijverschap en politiek in Nederland, onder redactie van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte. U bent van harte uitgenodigd…

Lees verder >
‘Ina’s Powerplan’ in de media

‘Ina’s Powerplan’ in de media

Op 24 oktober verscheen Ina’s Powerplan, van viervoudig wereldkampioen powerliften Ina Koolhaas Revers (77). Ze was onder andere te gast bij Tijd voor Max en Villa VdB en er verschenen…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Op maandag 21 oktober ontving Karin Amatmoekrim de Nederlandse Biografieprijs 2024 voor haar biografie over Anil Ramdas, In wat voor land leef ik eigenlijk? De Nederlandse Biografieprijs wordt elke twee…

Lees verder >
‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

Eerder dit jaar verscheen Ondernemers in het wild van onderzoeksjournalist Olivier van Beemen, over zijn onderzoek naar de organisatie African Parks. Een boek dat ook internationaal behoorlijk de aandacht trok,…

Lees verder >