Vandaag verscheen de Vrij Nederland Detective en Thrillergids met daarin mooie recensies voor De Loney van Andrew Michael Hurley en Blauwe Ster van Jan Guillou. Beide titels worden met vier sterren bekroond. Recensent Marijn van der Jagt noemt de romans van Guillou ‘een ambitieuze serie historische romans, die de twee Wereldoorlogen tot een goed gedocumenteerde arena maken voor een familiegeschiedenis aan bloedstollende verwikkelingen.’ Van der Jagt vervolgt: ‘Blauwe Ster is niet alleen interessant vanuit historisch perspectief, omdat Guillou de rol die Scandinavië speelde in de Tweede Wereldoorlog gedetailleerd tot leven brengt. Het boek is ook een monument voor alle verzetsvrouwen die hun lichaam ten dienste stelden van hun vaderland.’

Ook De Loney, een ‘originele debuutthriller met horror-trekjes’ volgens recensent Anne Versloot, krijgt lovende kritieken. Versloot: ‘Wat kunnen mensen slecht zijn, dat blijft je vooral bij. […] voor het grootste deel weet de auteur de dreigende, sinistere én bovennatuurlijke sfeer goed vast te houden. […] daarbij gebruikt Hurley geen woord te veel.’ Eerder kreeg De Loney al vier ballen in het NRC Handelsblad, recensent Robert Gooijer zegt: ‘De Loney is subtiel, onmogelijk te classificeren en beslist een bijzondere ervaring.’ In juni brengt de auteur een bezoek aan Nederland.

Over Blauwe Ster

Blauwe Ster is het nieuwe deel van de serie De grote eeuw van Jan Guillou over de geschiedenis van de twintigste eeuw aan de hand van de lotgevallen van de drie broers Lauritzen. Guillou maakt een uitstapje naar het genre dat hij als geen ander beheerst: de spionageroman. Het boek kan ook worden gelezen zonder kennis van de voorafgaande delen.
De nieuwe generatie Lauritzen treedt naar voren. In het centrum staat oudste dochter Johanne, die in het begin van de oorlog als koerier voor het Noorse verzet werkte. Nu bevindt ze zich in Stockholm, in de illegale wereld van spionage, bedrog en verraad, gerekruteerd door de Britse spionageorganisatie SOE − haar codenaam is Blauwe Ster.
Johanne wordt bevorderd tot kapitein in het Britse leger. Na een reeks spectaculaire sabotageacties krijgt ze de verantwoordelijkheid over de grootste en belangrijkste operatie: om de Noorse joden te helpen ontkomen aan de Holocaust.
Intussen verricht haar jongere zus Rosa niet minder riskant werk voor de militaire inlichtingendienst, waarmee hun zusterschap zwaar op de proef gesteld wordt.

Jan Guillou (1944) is zonder twijfel de populairste schrijver van Zweden. Van zijn boeken werden alleen daar al meer dan tien miljoen exemplaren verkocht, en zijn werk is vertaald in meer dan twintig talen. Zijn reeks De grote eeuw is Guillous meest ambitieuze literaire project tot op heden. De eerste vier delen van de reeks, BruggenbouwersDandy uit het noordenTussen rood en zwart en De kop in het zand, werden internationale bestsellers; elk deel bereikte in Zweden in de eerste week na verschijning de top 3 van de bestsellerlijsten.

Over Tussen rood en zwart:

‘In weergaloze scènes tekent Guillou de opkomst van Hitler. (…) Het knappe van Guillou is dat hij Hitlers redevoeringen beschrijft alsof ze voor het eerst gezien en gehoord worden.’
Kester Freriks, NRC Handelsblad *****

Over De kop in het zand:

‘Evenals in de vorige delen blinkt Guillou uit in een onbevangen behandeling van zijn personages en vermijdt hij alles wat op wijsheid achteraf zou kunnen duiden.’
Elsbeth Etty, NRC Handelsblad

 

Over De Loney: 

De Loney is niet zozeer goed, het is geweldig. Het is literatuur van formaat.’ Stephen King

De ontdekking van een kinderlijkje aan de stormachtige Engelse kust van Lancashire dwingt Smith, de verteller van dit verhaal, terug te denken aan de pelgrimsreis die hij in 1976 met zijn ouders en geestelijk gehandicapte broer Hanny ondernam naar dat kustgebied, dat daar de Loney wordt genoemd.
De bewoners van de Loney zijn niet allemaal even blij met het katholieke gezelschap en er gebeuren raadselachtige dingen. Niet alleen wordt er gebeden voor Hanny in de hoop dat hij zal genezen, de jongen raakt ook verzeild in andere verontrustende rituelen. Smith is de enige die weet wat er is gebeurd en legt zichzelf de loodzware last van het zwijgen op. Maar zal hij dat zijn leven lang volhouden?
De Loney is een angstaanjagende roman over geloof, schuld, jaloezie en opoffering. Tegelijkertijd is het een gevoelig portret van de relatie tussen twee broers met realistische karakters en een observerende hoofdpersoon. Andrew Michael Hurley, een begenadigd literair debutant, voert ons langzaam langs de griezelige Engelse kustlijn mee naar een huiveringwekkende ontknoping.

Over de auteur:
Andrew Michael Hurley groeide op in het graafschap Lancashire, waar tussen de rivieren de Wyre en de Lune het kustgebied ‘de Loney’ ligt. Zijn kennis van de katholieke symboliek komt voort uit zijn jeugd, toen hij misdienaar was. De Loney is zijn debuut.

‘Hedendaagse klassiekers in het genre spannende boeken zijn zeldzaam, en onmiddellijke klassiekers al helemaal, maar De Loney lijkt dit allebei te zijn.’
The Sunday Telegraph

De Loney is subtiel, onmogelijk te classificeren en beslist een bijzondere ervaring.’ NRC Handelsblad ****

‘Mooi sinister debuut. […] Wekt zelfs bij een ervaren thrillerlezer ijskoude rillingen op.’ Trouw

‘Krachtige, schurende roman in gothic sfeer.’ de Volkskrant

‘Originele debuutthriller met horrorachtige trekjes.’ Vrij Nederland

 

Ook interessant



Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Afgelopen zondag waren Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast in het Radio 1-programma OVT, beide auteurs gingen daar verder in op hun nieuwe boeken. Van Abdolah verscheen recent Zarathustra…

Lees verder >
Sytze van der Zee overleden

Sytze van der Zee overleden

Tot ons verdriet is op 5 november onze geliefde auteur Sytze van der Zee overleden. Sytze van der Zee was tot 1996 journalist, onder meer als correspondent voor NRC Handelsblad in Duitsland, Brussel…

Lees verder >
Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Op donderdag 14 november verschijnt bij uitgeverij Prometheus het boek Machtswoorden. Over schrijverschap en politiek in Nederland, onder redactie van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte. U bent van harte uitgenodigd…

Lees verder >
‘Ina’s Powerplan’ in de media

‘Ina’s Powerplan’ in de media

Op 24 oktober verscheen Ina’s Powerplan, van viervoudig wereldkampioen powerliften Ina Koolhaas Revers (77). Ze was onder andere te gast bij Tijd voor Max en Villa VdB en er verschenen…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Op maandag 21 oktober ontving Karin Amatmoekrim de Nederlandse Biografieprijs 2024 voor haar biografie over Anil Ramdas, In wat voor land leef ik eigenlijk? De Nederlandse Biografieprijs wordt elke twee…

Lees verder >
‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

Eerder dit jaar verscheen Ondernemers in het wild van onderzoeksjournalist Olivier van Beemen, over zijn onderzoek naar de organisatie African Parks. Een boek dat ook internationaal behoorlijk de aandacht trok,…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim en Roelof van Gelder op de shortlist voor de Nederlandse Biografieprijs

Karin Amatmoekrim en Roelof van Gelder op de shortlist voor de Nederlandse Biografieprijs

Vandaag is de shortlist van de Nederlandse Biografieprijs 2024 bekendgemaakt. Zowel Karin Amatmoekrim met In wat voor land leef ik eigenlijk?Anil Ramdas, onmogelijk kosmopoliet als Roelof van Gelder met De…

Lees verder >
Profiel Ien Dales in De Groene Amsterdammer

Profiel Ien Dales in De Groene Amsterdammer

Onlangs verscheen Pontificaal sociaal van Sylvester Hoogmoed, een biografie over Ien Dales. In De Groene Amsterdammer schreef Sylvester Hoogmoed ook een kort profiel over Ien Dales, waarin hij haar carrière…

Lees verder >