Vier sterren in het NRC voor ‘Opperduitsland’ van Alexander Schimmelbusch


Afgelopen vrijdag verscheen een lovende recensie in het NRC voor Opperduitsland, een politiek kritisch boek dat de ongelijkheid van het kapitalisme onderzoekt. In Duitsland is het boek al een groot succes en wordt Alexander Schimmelbusch gezien als nieuwe literaire profeet. Vorige week verscheen de Nederlandse vertaling bij Prometheus.

Nynke van Verschuer stelt in het artikel dat Schimmelbusch als geen ander weet aan te tonen hoe het marktkapitalisme politiek failliet is. In Opperduitsland wordt een plan ontwikkeld om het kapitalisme van binnenuit te saboteren. Het schets een speelruimte waarin ‘de kerkhofrust van het laatkapitalisme kan worden verstoord’. Verschuer concludeert dat deze ruimte echter erg klein blijft. Opperduitsland leest zodoende als een dystopische roman, geschreven door ‘een opmerkelijke stilist, die (…) schatplichtig is aan het wat obsessieve, hyperbolische proza van Thomas Bernhard”.

U kunt het hele artikel hier teruglezen.


Over Opperduitsland:

‘Dé roman over deze tijd. Een Duits antwoord op Michel Houellebecqs Onderworpen.’

Süddeutsche Zeitung

Victor werkt als investeringsbankier in Frankfurt, maar zijn succesvolle loopbaan kan in zijn ogen slechts worden bestempeld als absurd, evenals het leven zelf. Zijn pogingen om liefde te vinden monden uit in niets, en ondanks de dure Porsche waarin hij rijdt, verlangt hij stiekem naar een doodnormaal burgerlijk leven.

Op een dag flanst Victor uit pure verveling een manifest in elkaar, een blauwdruk voor de ideale samenleving, als ware het zoveelste businessplan. Hij verpakt zijn zelfhaat als een aanval op de uitwassen van het moderne kapitalisme. Maar dat hij er een politieke aardverschuiving mee zal veroorzaken, heeft hij niet voorzien.

Opperduitsland is doordrenkt van humor met een kwaadaardig randje, vol met bijtende observaties van iemand die het wereldje van binnenuit heeft meegemaakt. Ook biedt de roman verrassende politieke inzichten over de ondergang en wederopstanding van de staat.

Alexander Schimmelbusch (1975) studeerde economie en Duitse taal en literatuur aan Georgetown University in Washington. Hij werkte vijf jaar als consultant bij een investeringsbank in Londen. Schimmelbusch woont afwisselend in Washington en Berlijn.

‘Dit boek hoort op elke boekenplank: het is hét boek om te laten zien dat de scherpste cultuurkritiek op het kapitalisme juist uit het kapitalisme zelf kan komen, gebaseerd op nauwkeurige kennis, een inzicht in de ziekelijke neiging tot opkomst en ondergang, inclusief een barmhartige blik op de korsten en littekens van de bankiersziel. Een roman die aantoont dat daarbij ook humor is geoorloofd.’

Florian Illies, Die Zeit