De complete verhalen van Saki, Britse grootmeester van het spitsvondige korte verhaal, heeft opnieuw een schitterende recensie ontvangen. In het Parool is de verhalenbundel met vier sterren bekroond. ‘Wat een geweldig amusant boek is dit!’ schrijft recensent Thomas Verbogt. De verhalen mogen dan wel ruim een eeuw oud zijn, voor de recensent voelen ze hedendaags aan: ‘Saki’s manier van vertellen is fris en ja, flitsend.’ Het is indrukwekkend voor een oeuvre dat grotendeels gaat over de verwaandheden van Edwardiaanse Britten. Saki – echte naam Hector Hugh Munro – schreef al zijn werk in een tijdspanne van minder dan twintig jaar.

In De complete verhalen creëert hij een wereld waarin zijn extreem gevatte upperclassfiguren volkomen natuurlijk overkomen. Elk verhaal zit volgepakt met snedige gesprekken en personages met kakkineuze eigenaardigheden. Deze laatste kibbelen voornamelijk over rijkeluisproblemen als tuinfeesten en de juiste manier om absint te mengen, terwijl personages als de gentleman Reginald menig fragiel ego vernietigen met hun venijn. Saki scoort met deze formule keer op keer, waardoor je als lezer alsmaar blijft ‘popelen’, aldus Verbogt. ‘Het is veel, maar o, zo onweerstaanbaar. Laten we het een luxeprobleem noemen.’ Een fraaie postume prestatie dus van Saki, om in zo’n korte tijd een ‘oeuvre bij elkaar te schrijven dat er nog steeds mag zijn.’

De complete verhalen ontving eerder ook al lovende recensies, waaronder vier ballen in NRC.


 Over De complete verhalen:

‘Je kunt me niet wijsmaken dat iemand die niet van oesters en asperges en goede wijn houdt een ziel heeft, of een maag. Hij heeft alleen een overontwikkeld instinct om ongelukkig te zijn.’

Saki was de Britse grootmeester van het satirische korte verhaal. Met vermakelijk venijn werpt hij een blik op de eigenaardigheden van de Britse upper class, in een spitsvondige en trefzekere stijl die berust op zijn indrukwekkende observatievermogen. Zijn talent voor kwinkslagen en zijn beschrijvingen van het aristocratische leven passen in de traditie van Oscar Wilde, Evelyn Waugh en P.G. Wodehouse. Hij schept duidelijk plezier in het kwellen en ontregelen van zijn onnozele personages, terwijl de ontregelaars op de sympathie van de schrijver kunnen rekenen. Zijn plots zijn verfijnd, sinister en bovenal humoristisch, met spectaculaire wendingen. De verhalen vormen een monument in de Engelse literatuur en zijn vandaag de dag nog even scherp en amusant als ruim een eeuw geleden.

Saki (pseudoniem van H.H. Munro) werd in 1870 geboren in Akyab, Birma (nu Myanmar). Na de tragische dood van zijn moeder werd hij door zijn vader op tweejarige leeftijd naar Engeland gestuurd om bij zijn strenge tantes in Devon te gaan wonen. Hun tirannieke opvoeding werd later een terugkerend thema in zijn verhalen. Hij werkte onder andere als journalist, en woonde als correspondent in de Balkan, Rusland en Frankrijk. Tijdens de Eerste Wereldoorlog – Munro was met zijn 43 jaar eigenlijk te oud – sloot hij zich aan bij het Britse leger. In 1916 werd hij al schuilend aan het front uitgeschakeld door een sluipschutter. Zijn vermeende laatste woorden waren ‘Put that damned cigarette out!’.

‘Saki’s beste verhalen zijn nog altijd beter dan de beste van welke schrijver dan ook.’ Roald Dahl

‘Saki’s beste verhalen fonkelen’ – NRC Handelsblad

‘Verrassende plots, komische personages en onvervalste Engelse humor.’ – Nouveau

‘In de traditie van Oscar Wilde, Evelyn Waugh en P.G. Wodehouse schrijft hij satirisch over de Britse upper classes‘ – Trouw

Ook interessant



Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Marijn Kruk in de media

Voormalig correspondent en journalist Marijn Kruk neemt in zijn onlangs verschenen boek Opstand de lezer mee door het Europa anno nu, waar rechts-populistische bewegingen steeds meer in populariteit toenemen. Voor…

Lees verder >
‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

‘Caledonian Road’ van Andrew O’Hagan ••••• in NRC

De Schotse schrijver Andrew O’Hagan schreef in zijn roman Caledonian Road over de Londense upper class en zijn twijfelachtige handel en zaken. NRC-recensent Michel Krielaars las het boek en waardeerde het met…

Lees verder >
Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham in de media en te gast in De Balie

Michael Cunningham beschrijft in zijn nieuwe boek Dag een kleinschalig maar intens gezinsdrama, heel iets anders dan de familiesaga over eerdere generaties die hij in eerste instantie voor ogen had.…

Lees verder >
Maral Noshad Sharifi op shortlist Hebban Debuutprijs 2024

Maral Noshad Sharifi op shortlist Hebban Debuutprijs 2024

Citroeninkt van Maral Noshad Sharifi is dit jaar een van de genomineerden voor de Hebban Debuutprijs. De lezerscommunity Hebban.nl organiseert jaarlijks de Hebban Debuutprijs, een aanmoedigingsprijs voor debutanten, gericht op…

Lees verder >
‘De vertrouweling’ van Ariëtte Dekker uitgebreid besproken in de media

‘De vertrouweling’ van Ariëtte Dekker uitgebreid besproken in de media

Ariëtte Dekker schetst in De vertrouweling een waanzinnig gedetailleerd beeld over Sam van Deventer (aldus de Volkskrant), die een belangrijke rol speelde in het leven van het echtpaar Kröller-Müller. In…

Lees verder >
Eva Cukier te gast in Buitenhof over ‘Ruzland’

Eva Cukier te gast in Buitenhof over ‘Ruzland’

Eva Cukier was zondag 16 juni te gast bij Twan Huys in Buitenhof naar aanleiding van het verschijnen van haar boek Ruzland. Ze vertelde hier over haar boek en haar…

Lees verder >
‘De spijker’ van Zhang Yueran genomineerd voor de Filter Vertaalprijs 2024

‘De spijker’ van Zhang Yueran genomineerd voor de Filter Vertaalprijs 2024

De Filter Vertaalprijs is een jaarlijkse prijs die door een jury wordt toegekend aan de meest bijzondere vertaling van het afgelopen jaar. Een belangrijk criterium voor de beoordeling is de…

Lees verder >
Shortlist Boerhaave Biografieprijs 2024 bekendgemaakt

Shortlist Boerhaave Biografieprijs 2024 bekendgemaakt

De Boerhaave Biografieprijs is een driejaarlijkse prijs voor de beste Nederlandse biografie over een wetenschapper, ter beschikking gesteld door Rijksmuseum Boerhaave te Leiden. De winnaar ontvangt € 2500 en de…

Lees verder >