De complete verhalen van Saki, Britse grootmeester van het spitsvondige korte verhaal, heeft opnieuw een schitterende recensie ontvangen. In het Parool is de verhalenbundel met vier sterren bekroond. ‘Wat een geweldig amusant boek is dit!’ schrijft recensent Thomas Verbogt. De verhalen mogen dan wel ruim een eeuw oud zijn, voor de recensent voelen ze hedendaags aan: ‘Saki’s manier van vertellen is fris en ja, flitsend.’ Het is indrukwekkend voor een oeuvre dat grotendeels gaat over de verwaandheden van Edwardiaanse Britten. Saki – echte naam Hector Hugh Munro – schreef al zijn werk in een tijdspanne van minder dan twintig jaar.

In De complete verhalen creëert hij een wereld waarin zijn extreem gevatte upperclassfiguren volkomen natuurlijk overkomen. Elk verhaal zit volgepakt met snedige gesprekken en personages met kakkineuze eigenaardigheden. Deze laatste kibbelen voornamelijk over rijkeluisproblemen als tuinfeesten en de juiste manier om absint te mengen, terwijl personages als de gentleman Reginald menig fragiel ego vernietigen met hun venijn. Saki scoort met deze formule keer op keer, waardoor je als lezer alsmaar blijft ‘popelen’, aldus Verbogt. ‘Het is veel, maar o, zo onweerstaanbaar. Laten we het een luxeprobleem noemen.’ Een fraaie postume prestatie dus van Saki, om in zo’n korte tijd een ‘oeuvre bij elkaar te schrijven dat er nog steeds mag zijn.’

De complete verhalen ontving eerder ook al lovende recensies, waaronder vier ballen in NRC.


 Over De complete verhalen:

‘Je kunt me niet wijsmaken dat iemand die niet van oesters en asperges en goede wijn houdt een ziel heeft, of een maag. Hij heeft alleen een overontwikkeld instinct om ongelukkig te zijn.’

Saki was de Britse grootmeester van het satirische korte verhaal. Met vermakelijk venijn werpt hij een blik op de eigenaardigheden van de Britse upper class, in een spitsvondige en trefzekere stijl die berust op zijn indrukwekkende observatievermogen. Zijn talent voor kwinkslagen en zijn beschrijvingen van het aristocratische leven passen in de traditie van Oscar Wilde, Evelyn Waugh en P.G. Wodehouse. Hij schept duidelijk plezier in het kwellen en ontregelen van zijn onnozele personages, terwijl de ontregelaars op de sympathie van de schrijver kunnen rekenen. Zijn plots zijn verfijnd, sinister en bovenal humoristisch, met spectaculaire wendingen. De verhalen vormen een monument in de Engelse literatuur en zijn vandaag de dag nog even scherp en amusant als ruim een eeuw geleden.

Saki (pseudoniem van H.H. Munro) werd in 1870 geboren in Akyab, Birma (nu Myanmar). Na de tragische dood van zijn moeder werd hij door zijn vader op tweejarige leeftijd naar Engeland gestuurd om bij zijn strenge tantes in Devon te gaan wonen. Hun tirannieke opvoeding werd later een terugkerend thema in zijn verhalen. Hij werkte onder andere als journalist, en woonde als correspondent in de Balkan, Rusland en Frankrijk. Tijdens de Eerste Wereldoorlog – Munro was met zijn 43 jaar eigenlijk te oud – sloot hij zich aan bij het Britse leger. In 1916 werd hij al schuilend aan het front uitgeschakeld door een sluipschutter. Zijn vermeende laatste woorden waren ‘Put that damned cigarette out!’.

‘Saki’s beste verhalen zijn nog altijd beter dan de beste van welke schrijver dan ook.’ Roald Dahl

‘Saki’s beste verhalen fonkelen’ – NRC Handelsblad

‘Verrassende plots, komische personages en onvervalste Engelse humor.’ – Nouveau

‘In de traditie van Oscar Wilde, Evelyn Waugh en P.G. Wodehouse schrijft hij satirisch over de Britse upper classes‘ – Trouw

Ook interessant



‘Alles gaat op vroeger terug’ van Annet Mooij op de longlist van de Boon 2025

‘Alles gaat op vroeger terug’ van Annet Mooij op de longlist van de Boon 2025

Annet Mooij maakt met haar vorig jaar verschenen biografie van Ischa Meijer, Alles gaat op vroeger terug, kans op de Boon 2025. De longlist met daarop vijftien geselecteerde titels in…

Lees verder >
Uitgeverij Prometheus standaard afbeelding

Esther Jansma benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Uitgeverij Prometheus feliciteert Esther Jansma met haar benoeming tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Burgemeester Sharon Dijksma (Utrecht) reikte het lintje afgelopen zaterdag uit, bij de intieme…

Lees verder >
Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast bij OVT

Afgelopen zondag waren Kader Abdolah en Sana Valiulina te gast in het Radio 1-programma OVT, beide auteurs gingen daar verder in op hun nieuwe boeken. Van Abdolah verscheen recent Zarathustra…

Lees verder >
Sytze van der Zee overleden

Sytze van der Zee overleden

Tot ons verdriet is op 5 november onze geliefde auteur Sytze van der Zee overleden. Sytze van der Zee was tot 1996 journalist, onder meer als correspondent voor NRC Handelsblad in Duitsland, Brussel…

Lees verder >
Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Boekpresentatie ‘Machtswoorden’ van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte

Op donderdag 14 november verschijnt bij uitgeverij Prometheus het boek Machtswoorden. Over schrijverschap en politiek in Nederland, onder redactie van Remieg Aerts, Coen Brummer en Gertjan Schutte. U bent van harte uitgenodigd…

Lees verder >
‘Ina’s Powerplan’ in de media

‘Ina’s Powerplan’ in de media

Op 24 oktober verscheen Ina’s Powerplan, van viervoudig wereldkampioen powerliften Ina Koolhaas Revers (77). Ze was onder andere te gast bij Tijd voor Max en Villa VdB en er verschenen…

Lees verder >
Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Karin Amatmoekrim wint de Nederlandse Biografieprijs 2024

Op maandag 21 oktober ontving Karin Amatmoekrim de Nederlandse Biografieprijs 2024 voor haar biografie over Anil Ramdas, In wat voor land leef ik eigenlijk? De Nederlandse Biografieprijs wordt elke twee…

Lees verder >
‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

‘Ondernemers in het wild’ van Olivier van Beemen vertaald naar het Frans en Duits

Eerder dit jaar verscheen Ondernemers in het wild van onderzoeksjournalist Olivier van Beemen, over zijn onderzoek naar de organisatie African Parks. Een boek dat ook internationaal behoorlijk de aandacht trok,…

Lees verder >