Vier sterren voor ‘De wereld in jezelf’ in de Volkskrant


Afgelopen zaterdag verscheen een lovende recensie voor De wereld in jezelf in de Volkskrant. In de bloemlezing, samengesteld door Nina Polak en Joost de Vries, zijn zestig Nederlandstalige essays gebundeld die voornamelijk verhalen hoe een ‘ik’ de wereld ervaart. Het essay, schrijven Polak en De Vries in hun inleiding, is vandaag ‘een manier om een grote wereld aan jezelf te spiegelen, of omgekeerd’.

De wereld in jezelf biedt volgens recensent Aleid Truijens ‘een prachtig panorama van wat ‘ons’ bezighoudt’. Zo schrijft Thomas Heerma van Voss een  ‘ontroerend over de roman die hij niet kon schrijven, over zijn hiphopsite’ en gebruikt Hassan Bahara ‘zijn geschiedenis als straatvoetballertje dat ongeschikt is om bij een club te voetballen als overtuigende metafoor voor wat er misging bij de integratie van de Marokkaanse jongen’.

‘Het is maar een greep’ concludeert Truijens, ‘Lees zelf maar. Keuze genoeg.’

U kunt het artikel hier teruglezen.


Over De wereld in jezelf:

Het essay, het meest vrije genre in de literatuur, is de laatste jaren aan enorme veranderingen onderhevig. Wat ooit een speelplaats was voor schrijvers om kunst en wereld, mens en maatschappij uit te leggen, is nu veel meer een plek waar herinneringen worden opgediept en identiteiten worden gecreëerd.

Tien jaar na Joost Zwagermans monumentale bloemlezing van de Nederlandse en Vlaamse literatuur vanaf 1880 in 200 essays trekken Nina Polak en Joost de Vries het essay de 21ste eeuw in. In De wereld in jezelf hebben zij zestig hedendaagse essays van Nederlandse en Vlaamse auteurs bijeengebracht die laten zien hoe sprankelend en levend het essay vandaag de dag is _ en ook hoe persoonlijk en authentiek. Maar tegelijk vormt het boek een sprankelende geschiedenis van onze samenleving van de laatste twee decennia.

Nina Polak (1986) is redacteur bij De Correspondent. Ze schreef de romans We zullen niet te pletter slaan en Gebrek is een groot woord. Ze ontving het Charlotte Köhler Stipendium 2018.

Joost de Vries (1983) is redacteur bij De Groene Amsterdammer. Hij publiceerde de romans Clausewitz, De republiek (Charlotte Köhler Stipendium 2013, Gouden Boekenuil 2014), Oude meesters en de essaybundel Vechtmemoires.