Vier uit vijf sterren voor ‘Beter Dokteren’ van De Volkskrant
In De Volkskrant van afgelopen weekend verscheen er een prachtige recensie over Beter Dokteren. In het boek propageren de schrijvers overheidsbeleid waarbij big data wordt ingezet in de strijd tegen ziekten. En zeker onder de omstandigheden van een rondwarend virus blijkt een snelle en digitale aanpak van uiterst belang. Beter Dokteren wordt ”gedegen en informatief” en ”hoogst actueel” genoemd. Een helder boek waarin ”(…) de auteurs overtuigend laten zien hoe belangrijk het vergelijken van patiëntgegevens is om ziekten sneller en effectiever aan te pakken.” Een mooie vier sterren waard.
Lees de recensie in De Volkskrant hier terug.
__________________________
Over Beter Dokteren en de auteurs:
Hoe weet een patiënt of de dokter goed is in zijn vak? En wie kan dat beoordelen? De politiek, overheid, patiëntenorganisaties en media oefenden druk uit op dokters en ziekenhuizen om openheid van zaken te geven over de kwaliteit van de zorg. Verrassend genoeg kwamen dokters zelf met een baanbrekend initiatief. Ze spraken af om precies bij te houden wat het resultaat is van hun werk, om vervolgens de gegevens daarover met alle dokters in het land te delen en daarvan te leren.
In tien jaar tijd kwam in hoog tempo data beschikbaar over de behandeling van verschillende vormen van kanker, over hartaandoeningen, beroerten, nierziekten, gewrichtsprothesen, diabetes, overgewicht, de werking van dure medicijnen en de kwaliteit van de intensive care. Met spectaculair resultaat: meer geslaagde ingrepen, minder complicaties, minder heroperaties, lagere sterftecijfers en lagere zorgkosten. Tegelijkertijd roept ‘beter dokteren’ principiële vragen op: hoe zit het met de privacy van de patiënt, welke informatie moet openbaar zijn, wat gebeurt er met ziekenhuizen die ondermaatse zorg leveren?
Beter dokteren beschrijft hoeveel baat patiënten hebben bij kwaliteitsmetingen, buigt zich over de principiële kwesties en plaatst het gebruik van big data in een breder, internationaal perspectief voor de gezondheidszorg van morgen.
Want patiënt, dat kan iedereen worden.
Eric Hans Eddes (1960) is gastro-intestinaal en oncologisch chirurg in het Deventer Ziekenhuis en directeur van Dutch Institute for Clinical Auditing (DICA).
Arthur van Leeuwen (1952) is journalist en was tot 2019 chef redactieonderzoek van Elsevier Weekblad en verantwoordelijk voor de jaarlijkse onderzoeken Beste Ziekenhuizen en Beste Klinieken.
Rob Tollenaar (1959) is hoogleraar oncologische chirurgie en hoofd van de afdeling Heelkunde aan het Leids Universitair Medisch Centrum, en bestuursvoorzitter van DICA.
Michel Wouters (1967) is chirurg-oncoloog bij het Nederlands Kanker Instituut − Antoni van Leeuwenhoek te Amsterdam en hoofd van het wetenschappelijk bureau van DICA.