Vietnamese vertaalrechten ‘De wetten’ van Connie Palmen verkocht
De Vietnamese vertaalrechten van De wetten van Connie Palmen zijn verkocht aan Uitgeverij NHA NAM. Vijfentwintig jaar geleden verscheen een van de succesvolste Nederlandse debuutromans aller tijden: De wetten van Connie Palmen. Meer dan 400.000 exemplaren gingen het eerste jaar over de toonbank. Daarnaast werd het boek vertaald in 25 landen, bekroond met het Gouden Ezelsoor voor het bestverkochte literaire debuut, verkozen tot European Novel of the Year 1992 en werd het genomineerd voor de International IMPAC Dublin Literary Award. Palmen vestigde hiermee haar naam als een van de grandes dames van de Nederlandse literatuur. Onlangs verscheen er een jubileumeditie van De wetten bij Uitgeverij Prometheus.
De wetten verscheen eerder in Engeland, Verenigde Staten, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Italië, Portugal, Spanje, Zweden, Denemarken, Griekenland, Turkije, Rusland, Slovenië, Kroatië, Litouwen, Polen, Roemenië, Bulgarije, Japan, Zuid-Korea, Brazilië en Argentinië.
Vorig jaar verscheen bij Uitgeverij Prometheus een nieuwe roman van Palmens hand. Jij zegt het reconstrueert de getroebleerde liefde tussen het wereldberoemde schrijversechtpaar Ted Hughes en Sylvia Plath. Met uitsluitend lovende kritieken laat Palmen zien dat ze nog steeds tot de top van de Nederlandse literatuur behoort. Ze won met Jij zegt het de Libris Literatuurprijs 2016 en was genomineerd voor de Fintro Literatuurprijs.
Connie Palmen (1955) schreef de uiterst succesvolle romans: De wetten (1991), De vriendschap (1995), I.M. (1998), Geheel de uwe (2002), Lucifer (2007), Logboek van een onbarmhartig jaar (2011) en Jij zegt het (2015). Ook schreef zij drie veelgeprezen essaybundels, waaronder Een kleine filosofie van de moord (2005). Palmen won voor haar werk onder meer het Gouden Ezelsoor, de AKO Literatuurprijs, Humo’s Gouden Bladwijzer en de Trouw Publieksprijs.
Over De wetten:
In zeven jaar tijd ontmoet de vrouwelijke ik-figuur van De wetten zeven mannen: de astroloog, de epilepticus, de filosoof, de priester, de fysicus, de kunstenaar en de psychiater. Zij begeert in de mannen vooral de wetenschap die hen in staat stelt de wereld te begrijpen en te beoordelen. Via hun verhalen portretteren de mannen tegelijkertijd de vertelster, die verward raakt door het gebrek aan eenduidigheid. Behalve als een reeks ongewone liefdesgeschiedenissen is De wetten te lezen als een bijzondere bildungsroman, die de heldin uiteindelijk de rust brengt van een eigen, niet te interpreteren noodlot.