Vijf ballen voor ‘Reis om de dood’ van Bert Keizer in NRC Handelsblad!
Van As tot Ziel naar een superrecensie van 5 ballen in een van de grootste kranten des lands! Het kwaliteitsvolle boek van de Nederlandse arts en filosoof is zeer recent verschenen en oogst nú al ontzettend veel lof. In een alfabetische volgorde van lemma’s leidt Bert Keizer ons langs allerlei woorden en begrippen die te maken hebben met de dood; uiteraard een verschijnsel dat je niet zomaar definieert, maar iets waar eenieder wel dagelijks mee geconfronteerd wordt. Hoe confronterend zaken omtrent de dood ook kunnen zijn, de 72-jarige Keizer slaagt er op grandioze wijze in om de lezer te assisteren om zulke zaken milder te zien dan dat ze zijn. Recensent Sjoerd de Jong beschrijft het sterk staaltje werk als ‘het veelzijdigste, subtielste filosofische boek dat in jaren over de dood is verschenen in Nederland.’
Het artikel uit de NRC vindt u hier.
Wie ‘de dood’ wil definiëren zal nog een hele klus hebben. Want de dood kan die van Socrates zijn, of die van uw moeder, of die van mijn hond, of van de buxusheg, of van een pneumokok. Kogels verspreiden de dood. Jezus stond op uit de dood. De dood kan op de deur kloppen of je huis voorbijgaan. En volgens Chateaubriand zwalken we een heel leven rond op zoek naar de veilige haven van de dood. Alles gaat een keer dood, lijkt het wel. We zeggen zelfs van sterrenstelsels dat ze sterven. Maar dichter bij huis zien we ook tuinen, bromfietsen, de kerk, neanderthalers, embryo’s en boeken sterven. In een aaneenrijging van meer dan driehonderd items biedt Bert Keizer een wonderlijke baaierd van vragen, inzichten, afwijzingen en lofzangen rond de dood, uit alle tijden en plaatsen, in proza en poëzie. Zo weet hij vaak onderhoudend, maar hier en daar onthutsend om de dood heen te lopen. Zij het in steeds kleiner wordende cirkels.
Bert Keizer (1947) is arts, filosoof en schrijver. Hij studeerde filosofie in Engeland en geneeskunde in Amsterdam. Hij werkt als arts bij de Levenseindekliniek.