Vijf sterren voor De B.V. Noord-Korea in Elsevier
Vandaag ontving het spraakmakende boek van Koreadeskundige Remco Breuker, De B.V. Noord-Korea, vijf sterren van Elsevier Weekblad. In zijn nieuwe boek beschrijft Breuker hoe Noord-Korea zich als staat presenteert en hoe dit verschilt met wat het daadwerkelijk is, want ondanks de naam ‘Democratische Volksrepubliek van Korea’ is het land niet democratisch, geen republiek, en omvat het slechts de helft van Korea. Wat kunnen we in de toekomst verwachten van Noord-Korea als de strategische plannen van dit land slagen?
Elsevier-recensent Robbert de Witt geeft twee redenen waarom juist Remco Breuker de uitgelezen persoon is om het woord te voeren wanneer er een crisis plaatsvindt rond Noord-Korea. ‘Ten eerste is de hoogleraar Koreastudies in Leiden uitstekend geïnformeerd. Ten tweede is Breuker een dwarse, uitgesproken academicus.’ Hoewel men in het Westen vaak wat vreemd aankijkt tegen de taferelen in het voor ons buitengewone land, geeft De Witt aan dat dit boek die indrukken wat bijstelt. ‘Na lezing van dit boek is het lastig lachen om die grootse maar achterhaalde parades in Pyongyang.’ Lees hier de volledige recensie in Elsevier.
De B.V. Noord-Korea werd eerder al door de NRC bekroond met vier ballen. Recensent Michiel Hoogeveen schrijft dat het boek van Breuker goed behapbaar is, ook voor niet-Koreakenners. Volgens Hoogeveen is het boek daarom ‘een aanrader voor iedereen die meer wil weten over Noord-Korea.’ Hij concludeert dat De B.V. Noord-Korea, in tegenstelling tot veel andere boeken over het beruchte land, wél de diepte in gaat. ‘De resultaten hiervan zijn even verontwaardigend als huiveringwekkend.’ Lees hier de volledige recensie in de NRC.
Daarnaast is de hoogleraar Koreastudies te gast geweest in de uitzending van Nooit meer slapen, Nieuwsuur en Jinek en werd het boek eveneens bekroond met vier sterren door De Volkskrant. Ook verscheen er een groot stuk van hoogleraar Remco Breuker in de NRC. Hierin benadrukt Breuker weer dat Kim Jong-Un sterker is dan ooit, omdat hij door de Amerikaanse president als waardig staatshoofd wordt neergezet. Door van tevoren toe te zeggen niet te zullen spreken over mensenrechtenschendingen, maakt Trump volgens hem een fout. ‘Als je de duivel de hand schudt, kun je er maar beter voor zorgen dat je iets terugkrijgt dat de moeite waard is’, zegt Breuker.
Over De B.V. Noord-Korea:
De Democratische Volksrepubliek van Korea is niet democratisch, het volk heeft er niets te zeggen, het is geen republiek en het omvat slechts de helft van Korea. Wat het wél is, beschrijft Remco Breuker in De B.V. Noord-Korea. Hij gaat in op wat het land nu ís, en wat we er in de toekomst van kunnen verwachten als de strategische plannen van het land slagen. Noord-Korea weet wat het doet: het verdient fortuinen in het buitenland, heeft kern- en andere wapens ontwikkeld en is een kernmacht geworden die er klaar voor is om met de VS aan tafel te gaan zitten.
Remco Breuker laat haarfijn zien hoe het land in elkaar zit, waarom mensenrechtenschendingen en kernwapens er nauw met elkaar verweven zijn, waar het naartoe op weg is, en wat dat voor de rest van de wereld betekent.
Remco Breuker (1972) is hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden. Hij doet onderzoek naar de geschiedenis van Korea en naar hedendaags Noord-Korea, waarbij hij nadruk legt op mensenrechtenschendingen, dwangarbeid, moderne slavernij en de verhalen van Noord-Koreaanse ballingen.