Vijf sterren voor ‘Hars’ in de Telegraaf


Hars werd eerder al de hemel in geprezen door o.a. NRC en de Standaard; vandaag kwam al evenveel lof van de Telegraaf. Recensent Bertjan ter Braak noemt het boek “dé Scandinavische thriller van deze zomer” en “een magistrale roman”. Hij prijst de dichterlijke en toch eigenzinnige stijl van schrijfster Ane Riel en beschrijft hoe het boek een balans houdt tussen grappig, surrealistisch en macaber. Naast deze lovende woorden kreeg het boek vijf sterren van Ter Braak.


Over Hars:

Liv stierf toen ze nog maar zes jaar oud was. Tenminste, dat is wat iedereen denkt. Haar vader weet dat hij de enige is die ervoor kan zorgen dat zij veilig is. Dus verlaat hij op een avond zijn afgelegen huis om zijn boot de zee op te duwen en richting de rotsen te sturen, om nadien zijn dochter als vermist op te geven.

In het huis dat steeds voller wordt houdt Liv zich in een container verborgen. Zo hoeft zij nooit naar school. En zo blijft zij voor altijd bij haar ouders. Want haar moeder wordt alsmaar groter en komt het huis ook nooit meer uit en haar tweelingbroertje Carl is altijd dicht bij haar, alhoewel zij de enige is die hem kan zien…

Spannend, grimmig, verontrustend én liefdevol – Hars is een intense en unieke psychologische thriller die je bij de strot grijpt en niet meer loslaat.

Ane Riel (1971) studeerde kunstgeschiedenis en publiceerde diverse educatieve boeken voordat zij debuteerde als literair auteur. Met Hars brak zij wereldwijd door en won zij de vier meest prestigieuze literaire prijzen uit Scandinavië. Het boek werd verkocht aan 21 landen. In 2020 verschijnt de verfilming, met Sofie Gråbøl (The Killing) in een van de hoofdrollen.