Afgelopen dinsdag verscheen BLACK-OUT, de nieuwe roman van P.F. Thomése. Carl De Strycker las het werk namens De Standaard. ‘Thomése schrijft bijzonder invoelend, genuanceerd en met een uitzonderlijk doorzicht in de menselijke ziel. Zo weet hij begrip op te wekken voor elk van de personages en hun nochtans tegenstrijdige gevoelens – het is iets wat alleen de grootsten kunnen,’ aldus De Strycker. Behalve een psychologische roman van de eerste rang vond hij BLACK-OUT ook bijzonder spannend, een echte page turner. Het werd dan ook met de maximale vijf sterren beloond. De hele recensie lees je hier. Ook Arjan Peters in HP/De Tijd was positief over het nieuwe werk van Thomése, deze bespreking lees je hier.
In een interview met Trouw vertelt Thomése meer over zijn nieuwe boek en hoe dit tot stand is gekomen. Volgens Thomése sluit het schuld-wraakthema in zijn boek goed aan bij de actualiteit, waar inmiddels een echte lynchcultuur is ontstaan. Het hele interview lees je hier.
Meer over BLACK-OUT:
‘Niemand had de zwarte SUV zien aankomen.’
De welgestelden in het villadorp Blankendaal, ‘het reservaat’, zoals ze het onder elkaar noemen, resideren veilig achter hun hekken en hagen en hebben niets in de gaten.
Aan het stuur zit Grace Rainville, stemactrice. Ze is niet van hier. De SUV is trouwens niet van haar, maar van haar ex. Ze is op weg naar diens turn-key droomvilla, waar hij met zijn nieuwe liefde aan een nieuwe fase is begonnen. Op de achterbank, in een kinderzitje, slaapt haar (en zijn) dochtertje Norah. Grace moet een verkeerde afslag hebben genomen.
Ergens vlakbij, achter een haag, klinkt het onbekommerde gekwetter van een kinderfeestje. Wat er een moment later gebeurt, krijgt ze al niet meer mee. Dat hoort ze pas wanneer ze ontwaakt te midden van de gevolgen.
En dan moeten de consequenties nog komen.
BLACK-OUT is P.F. Thomése op zijn best: aangrijpend, spannend ook, wreed, geestig op zijn tijd en onverwacht ontroerend. Een geweldige leeservaring.
P.F. Thomése (1958) won met zijn debuut Zuidland in 1991 de AKO Literatuurprijs. In de drie decennia daarna schreef hij onder meer het ontroerende Schaduwkind en de romans Vladiwostok!, De weldoener, De onderwaterzwemmer, Vaderliefde en Swansdale, die vrijwel allemaal op de shortlists van de belangrijkste prijzen terechtkwamen.