Vinkers en Vis: ‘Patiënten kunnen mythes over antidepressiva missen als kiespijn’
Psychiater Christiaan Vinkers en apotheker Roeland Vis willen met hun boek Even slikken afrekenen met de taboes die nog altijd aan antidepressiva kleven. Helder zetten zij de werking, risico’s, mythes en waarheden omtrent antidepressiva op een rij. Deze week verscheen een artikel van hun hand in NRC Handelsblad met daarin het pleidooi om af te rekenen met de mythes over de middelen. Het Parool en Lindanieuws plaatsten interviews met Vinkers.
‘Mythes maken het lastig voor mensen om in overleg met hun dokter te besluiten of ze antidepressiva willen gebruiken,’ schrijven Vinkers en Vis met collega-psychiater Menno Oosterhoff in NRC. Antidepressiva zouden nauwelijks werken, aanzetten tot zelfmoord of te verslavend zijn. Dit zijn echter mythes; de werkelijkheid is genuanceerder. ‘Om de schaamte en het taboe weg te nemen is eerlijkheid over de voor- én nadelen geboden.’ Eerlijkheid over antidepressiva is dan ook waar het in Even slikken om draait. ‘Geef patiënten de nuchtere feiten om zelf deze lastige beslissing te nemen,’ is de boodschap van Vinkers en Vis. ‘Onze patiënten kunnen mythes missen als kiespijn.’
In het interview met Lindanieuws hekelt Vinkers sensationele reportages over antidepressiva die enkel de negatieve kanten tonen. Het is volgens Vinkers belangrijk om je bewust te zijn van de mogelijke bijwerkingen, zoals slaapgebrek, gewichtstoename en een verslechtering van het seksleven. Vooral bij jongeren kunnen antidepressiva gevaarlijk zijn. Maar voor mensen met een zware depressie ‘is het leven een hel,’ stelt Vinkers in Het Parool. ‘Natuurlijk moet je kritisch zijn op de middelen, maar vaak werken ze prima.’ Hij is daarom blij dat antidepressiva bestaan. ‘Soms zijn ze letterlijk levensreddend.’
Het artikel in NRC is hier terug te lezen. Klik hier voor het interview met Lindanieuws.
Even slikken werd al besproken in de Volkskrant, HP/De Tijd, Tijdschrift voor Psychiatrie, Medisch Contact, Psychologie Magazine, Quest en de Volkskrant. Eerder waren Vinkers en Vis onder andere te gast bij Nieuwsshow op NPO Radio 1 en Nieuwsuur op NPO 2.
‘De auteurs zijn bijzonder goed geslaagd in de moeilijke taak die ze zichzelf gesteld hadden. Een makkelijk leesbaar en zeer toegankelijk boek dat evengoed genuanceerd en wetenschappelijk verantwoord is.’ Tijdschrift voor Psychiatrie
‘Even slikken is onderhoudend, al is de hoofdmoot een nuchtere, heldere analyse van al wat met antidepressiva te maken heeft.’ Het Parool
Meer over Even slikken:
Ongeveer 1 miljoen Nederlanders gebruiken op dit moment antidepressiva, maar weinig mensen durven daarvoor uit te komen. Hoewel er sprake lijkt te zijn van een depressie-epidemie, heerst er een groot taboe op het gebruik van medicatie hiervoor.
In Even slikken gaan psychiater Christiaan Vinkers en apotheker Roeland Vis in op de geschiedenis van depressie. Worden we inderdaad steeds depressiever en klopt het dat we meer en meer antidepressiva gebruiken? Zijn we wel gebaat bij deze pillen die, ondanks decennia aan hersenonderzoek, min of meer per toeval ontdekt zijn? Of zijn deze pillen een (te) makkelijke oplossing voor de dagelijkse stress van de moderne mens? En wat zijn de risico’s en de bijwerkingen?
Vinkers en Vis vertellen verhelderend en onderhoudend over een serotoninetekort als populaire verklaring voor depressie, over de rol van raketbrandstof bij de ontdekking van de eerste antidepressiva en over wie ons al deze pillen laat slikken: artsen, onderzoekers, de farmaceutische industrie of de maatschappij? Daarnaast delen antidepressivagebruikers hun persoonlijke ervaringen. Na het lezen van Even slikken begrijp je waarom zo veel mensen antidepressiva gebruiken. Maar vooral waarom dit helemaal niet zo gek is.
Christiaan Vinkers (1980) is psychiater bij het Hersencentrum van het Universitair Medisch Centrum Utrecht en doet onderzoek naar stress en veerkracht. Als lid van De Jonge Akademie van de KNAW draagt hij actief het belang van wetenschappelijk onderzoek uit naar de maatschappij.
Roeland Vis (1981) is ziekenhuisapotheker in het St. Antonius Ziekenhuis te Nieuwegein en Utrecht. Hij doet onder meer klinisch onderzoek naar de nucleaire diagnostiek van ontstekingsziektes.