Volkskrant: De nieuwe Louise Fresco is ‘verplichte kost’
De Volkskrant plaatste afgelopen weekend een uitgebreide recensie van het nieuwste boek van Louise Fresco, De idealisten. De ideeënroman die zich in Afrika afspeelt ontving prachtige quotes van recensent Bo van Houwelingen. Het boek vertelt het verhaal van dokter Benjamin Marcus en zijn gehandicapte patiënt Ndidi. Afwegingen wat betreft de moraliteit van de missie van Marcus en ontwikkelingshulp komen in dit verhaal aan het licht. De idealisten is een verhaal over religie en wetenschap, geloof en rede, maar vooral over de kracht van menselijke idealen.
Volgens Van Houwelingen belicht Fresco aan de hand van haar hoofdpersonen Marcus en Nbibi de houdbaarheid van idealistische toewijding. Hierbij stelt Fresco de volgende vragen: ‘Is het genezen van mensen niet enkel symptoombestrijding als de oorzaak van de ziekte – armoede en honger – niet wordt opgelost? Is het wel kies om liefdadigheid te verbinden met commercie? Is het realistisch te denken dat je je eigen lot in handen hebt als je gelooft in de almacht van een god?’
Van Houwelingen schrijft: ‘De idealisten is meer van het kaliber verplichte kost. Fresco toont in deze ideeënroman op doorwrochte en uiterst serieuze wijze aan dat ‘goed doen’ zo makkelijk nog niet is. Voor idealisme moet je wat over hebben.’
Eerder ontving De idealisten al veel lof in Trouw, waarin het een boek ‘vol wijsheid en behartenswaardige gedachten’ wordt genoemd. Daarnaast schreef recensent Christiaan Weijts voor De Groene Amsterdammer dat zijn initiële verwachting van het boek volledig omver werd geworpen. Daarbij prees hij Fresco’s unieke schrijfstijl: ‘Wie zo kan schrijven heeft mij te pakken.’ Ook de opbouw van spanning is bewonderenswaardig volgens Nederlands Dagblad: ‘Fresco creëert al aan het begin een grote spanningsboog die ze gedurende de hele roman in stand weet te houden.’ Zowel NRC Handelsblad en Max Nieuwsweekend voerden een uitgebreid interview met de auteur naar aanleiding van haar nieuwe boek.
Klik hier voor de complete recensie in de Volkskrant.
De idealisten vertelt het verhaal van dokter Benjamin Marcus en zijn jonge, gehandicapte patiënt Ndidi op een afgelegen missiepost, tegen de achtergrond van een overweldigende natuur, een mythische rivier en dreigende droogte.
Dr. Marcus, zelf kind van joodse vluchtelingen, ooit uit idealisme naar Afrika vertrokken, is in de loop der jaren steeds meer gaan twijfelen over het nut van zijn wetenschappelijke aanpak. Ndidi, gevangen tussen bijgeloof en nieuwsgierigheid, zint op een manier om te ontsnappen aan zijn lot.
In het tijdbestek van slechts een dag en een nacht worden hun levens, en die van de andere dorpelingen, echter volkomen overhoopgegooid. Wordt het wankele menselijke evenwicht in één klap weggevaagd?
Louise O. Fresco bewees met De kosmopolieten en De utopisten al dat zij als geen ander in ons taalgebied in staat is de menselijke behoefte aan engagement en verantwoordelijkheid literair te verwoorden. Ook in De idealisten staan menselijke idealen en de daarmee gepaard gaande verwarring centraal.
De idealisten is een onvergetelijk verhaal over geloof en ratio, bijgeloof en wetenschap, maar bovenal over de kracht van menselijke idealen en de betekenis van hoop.
Louise O. Fresco (1952) is schrijver, wetenschapper en columnist voor NRC Handelsblad. Ze schreef verschillende boeken, waaronder Hamburgers in het paradijs, haar magnum opus over voeding en eten. Tot haar veelgeprezen literaire werken behoren onder meer de novelle De tuin van de sultan van Rome en de romans De kosmopolieten en De utopisten (shortlist Libris Literatuurprijs).