‘De vondeling’ besproken in Het Parool: ‘Grootse gevoelens in prachtige zinnen’


Vandaag verscheen een mooie bespreking van De vondeling in Het parool. Het tweede boek van Eva Maria Staal, wat na meer dan dertien jaar sinds haar debuut Probeer het mortuarium is verschenen, wordt door recensent Dries Muus geprezen om de heldere stijl en psychologische diepte:

In alle persoonlijke verhalen klinken de moed en de aarzelingen, de heldere wijsheid en de rijke formuleringen van Staal door. Ze deinst niet terug voor haast ondenkbare gruwelen, maar ook niet voor sentiment en zachtheid. Ze deinst, met andere woorden, niet terug voor de grootste gevoelens, die ze in prachtige zinnen en verbijsterende plotwendingen weet te vatten.’

U leest de hele recensie hier terug.


Over De vondeling:

Agnes’ vader ligt op sterven. Als kind was Agnes haar vaders prinsesje, nu weet ze niet of hij haar echt heeft liefgehad.

Agnes bezweert haar twijfels door op papier over haar vader te fantaseren. Pas als ze leest wat hij zelf over zijn leven schreef, op een barre tocht naar Duitsland aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, begrijpt ze wie hij was. Maar ook daarna is haar zoektocht niet ten einde. Welk jammerlijk voorval heeft hen ooit van elkaar vervreemd? En welke rol speelt de adoptie van Agnes’ dochter, Lima, in hun leven?

De vondeling is het betoverende, magische verhaal van Agnes, haar vader en Lima. Het is een even ontroerende als geestige roman over dwingende en zelfgekozen familiebanden, spijt en vergeving, geschreven door een van de oorspronkelijkste schrijvers van onze literatuur.

Eva Maria Staal (Rotterdam, 1960) debuteerde in 2007 met de zeer succesvolle roman Probeer het mortuarium. Het werd onderscheiden met de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs en de Schaduwprijs, en werd in verschillende talen vertaald. De vondeling is haar tweede roman.