‘De vondeling’ besproken in Tijd voor Max


Simone van der Vlugt was gister te gast in de nieuwe boekenrubriek van het programma Tijd voor Max, waarin een bekende lezer boeken uit de actualiteit bespreekt. Een van die boeken was De vondeling van Eva Maria Staal. Simone noemt het een ‘wonderschoon’ boek over een schrijnend onderwerp:

‘Over een vrouw die een meisje heeft geadopteerd en moeite heeft gehad om zich aan het meisje te hechten  (….) Dat beschrijft Eva Maria Staal ontzettend mooi. Daarmee prikt het boek ook een beetje de mythe van gelukzalig adoptie door (…) Die weg naar hechting aan het meisje is heel erg mooi. Maar je krijgt ook het perspectief van het meisje en van haar vader die op sterven ligt. Daarmee krijgt je eigenlijk een generatie roman en aan het eind grijpt dat allemaal wonderschoon ineen.’

U kijkt het hele fragment hier terug.


Over De vondeling:

Agnes’ vader ligt op sterven. Als kind was Agnes haar vaders prinsesje, nu weet ze niet of hij haar echt heeft liefgehad.

Agnes bezweert haar twijfels door op papier over haar vader te fantaseren. Pas als ze leest wat hij zelf over zijn leven schreef, op een barre tocht naar Duitsland aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, begrijpt ze wie hij was. Maar ook daarna is haar zoektocht niet ten einde. Welk jammerlijk voorval heeft hen ooit van elkaar vervreemd? En welke rol speelt de adoptie van Agnes’ dochter, Lima, in hun leven?

De vondeling is het betoverende, magische verhaal van Agnes, haar vader en Lima. Het is een even ontroerende als geestige roman over dwingende en zelfgekozen familiebanden, spijt en vergeving, geschreven door een van de oorspronkelijkste schrijvers van onze literatuur.

Eva Maria Staal (Rotterdam, 1960) debuteerde in 2007 met de zeer succesvolle roman Probeer het mortuarium. Het werd onderscheiden met de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs en de Schaduwprijs, en werd in verschillende talen vertaald. De vondeling is haar tweede roman.