‘De vondeling’ besproken in de Volkskrant


Afgelopen zaterdag verscheen in de Volkskrant een mooie recensie van De vondeling van Eva Maria Staal. Recensent Persis Bekkering noemt het ‘een geslaagde tweede roman’ die door de verschillende verhaallijnen aan diepte wint:

‘Staal wisselt de herinneringen aan haar vader af met de ontstaansgeschiedenis van de relatie tussen moeder en dochter – de reis naar China een avontuur vol komische rampen, lekker vet aangezet door Staal, bij wie een gewone KLM-vlucht even epische proporties kan aannemen als onderhandelingen met gevaarlijke Tsjetsjenen (…) De vondeling wint door de verschillende verhalen aan kracht en diepgang.’

U leest het hele artikel hier terug.


Over De vondeling:

Agnes’ vader ligt op sterven. Als kind was Agnes haar vaders prinsesje, nu weet ze niet of hij haar echt heeft liefgehad.

Agnes bezweert haar twijfels door op papier over haar vader te fantaseren. Pas als ze leest wat hij zelf over zijn leven schreef, op een barre tocht naar Duitsland aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, begrijpt ze wie hij was. Maar ook daarna is haar zoektocht niet ten einde. Welk jammerlijk voorval heeft hen ooit van elkaar vervreemd? En welke rol speelt de adoptie van Agnes’ dochter, Lima, in hun leven?

De vondeling is het betoverende, magische verhaal van Agnes, haar vader en Lima. Het is een even ontroerende als geestige roman over dwingende en zelfgekozen familiebanden, spijt en vergeving, geschreven door een van de oorspronkelijkste schrijvers van onze literatuur.

Eva Maria Staal (Rotterdam, 1960) debuteerde in 2007 met de zeer succesvolle roman Probeer het mortuarium. Het werd onderscheiden met de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs en de Schaduwprijs, en werd in verschillende talen vertaald. De vondeling is haar tweede roman.