Zondag schoof Joost de Vries aan bij VPRO Boeken om te praten over zijn jongste roman Oude meesters. In zijn boek schrijft De Vries over de broers Sieger en Edmund die naar hun eigen mening in een andere tijd beter op hun plek geweest waren. De Vries vindt dit een heel actueel thema dat vaak genoemd wordt met betrekking tot de literatuur en journalistiek, maar dat ook in de politiek veel naar voren komt. “We zijn heel erg gericht op het idee dat er een tijd was die oorspronkelijker was en beter en dat mensen nog een touwtje uit de brievenbus hadden hangen,’ zegt de auteur hier bijvoorbeeld over. Zo kiest Sieger ervoor om het nieuws over een aanslag in Berlijn voor zichzelf te houden, terwijl zijn krant begint aan de zoveelste restyling. Edmund daarentegen, beeldt zich overal waar hij komt in hoe het er vroeger was en probeert zichzelf daar letterlijk in te verplaatsen. Hierover vertelt De Vries: “Het fijne van een roman lezen is dat je nog eens op plekken komt en over situaties nadenkt waar je normaal niet zou komen. Maar dat is met schrijven natuurlijk ook zo.”

Klik hier om het hele interview terug te kijken.

Oudejaarsdag was Joost de Vries ook te gast bij VPRO Boeken. De Vries sprak toen onder meer over de vervaging van grenzen en of dit een verrijking is voor de literatuur, of dat er hiermee juist iets verloren gaat. Klik hier om de aflevering terug te kijken.


Over Oude meesters:

‘Een virtuoos vertoon van vertelkunst waar de liefhebber z’n vingers bij aflikt.’ Trouw

‘Meester over zijn verhaal, waarin hij moeiteloos heen en weer fladdert tussen Edmund en Sieger, Cuba en Oekraïne, een filmset en een krantenredactie. Ondertussen ontrolt hij een tamelijk complexe verhaallijn zonder dat het verwarrend of uitleggerig wordt.’ de Volkskrant ••••

‘De Vries schetst zwierig en aanstekelijk, springt van literair genre naar literair genre (van spionagethriller over parodie tot filosofisch traktaat), en bewijst in deze miniatuur andermaal dat hij zijn gelijke niet bij voornaam kent.’ Humo

Oude meesters is de derde roman van Joost de Vries en onweerlegbaar zijn beste.’ De Morgen •••• ½

Het grootste drama van de broers Sieger en Edmund van Zeeland is dat ze in de verkeerde tijd zijn geboren.
Edmund zou anderhalve eeuw geleden op zijn best zijn geweest, toen je nog in je eentje een continent kon veroveren of de bron van de Nijl kon ontdekken. Nu reist hij van cruiseschip naar vijfsterrenhotel, dromerig op zoek naar iets betekenisvols. Pas als hij een vage, geladen vriendschap aangaat met zijn broers al dan niet weggelopen vrouw Sarie, voelt hij zich verleid zich ergens aan te verbinden.
Sieger leeft in zijn hoofd in de tijd dat de krant een Deftige Meneer was en journalisten nog vertrouwd werden. Net als zijn krant aan de zoveelste populariserende restyling begint, is hij de enige getuige van een aanslag op een Russische politicus: een scoop die zo groot is, dat hij hem met niemand wil delen. Ook als dat betekent dat hij alle veiligheidsdiensten en complotdenkers van Europa achter zich aan krijgt.
Oude meesters schakelt speels van familiedrama naar satire, van thriller naar romance, terwijl zich een groots, enerverend verhaal ontvouwt over heerszucht en compassie, kennis en onvermogen, vertrouwen winnen en liefde verspelen, en over het privilege van mannen die ervan uitgaan dat de wereld zonder meer van hen is – en de vrouwen die het daar niet direct mee eens zijn.

Joost de Vries (1983) is redacteur bij De Groene Amsterdammer. Sinds het verschijnen van zijn debuutroman Clausewitz, in 2010, geldt hij als een van de meest getalenteerde schrijvers van zijn generatie. Zijn tweede roman, De republiek, werd bekroond met het Charlotte Köhler Stipendium en de Gouden Boekenuil en is in meer dan tien talen vertaald. In 2014 publiceerde hij zijn veelbesproken essayboek Vechtmemoires.

Ook interessant



‘Als Rusland wint’ besproken in de media

‘Als Rusland wint’ besproken in de media

Gisteren verscheen bij uitgeverij Prometheus het nieuwe boek van hoogleraar internationale politiek Carlo Masala: Als Rusland wint. Een scenario. In dit compacte, maar scherpe boek schetst Masala een hypothetisch toekomstbeeld.…

Lees verder >
Emma Zuiderveen door LINDA geïnterviewd over debuutroman ‘De rest is naakt’

Emma Zuiderveen door LINDA geïnterviewd over debuutroman ‘De rest is naakt’

Dinsdag 1 april verscheen bij uitgeverij Prometheus de debuutroman De rest is naakt van Emma Zuiderveen. In haar roman onderzoekt Zuiderveen wat er kan gebeuren als je weigert je verdriet…

Lees verder >
‘ReinAard’ van Tom Lanoye ontvangt lovende recensies

‘ReinAard’ van Tom Lanoye ontvangt lovende recensies

Vorige week verscheen ReinAard, een fantastische moderne hervertelling van Van den vos Reynaerde door Tom Lanoye. De pers reageerde enthousiast op deze langverwachte publicatie en inmiddels verschenen er al tal…

Lees verder >
Nieuwe thriller ‘Het huis met de palm’ van Esther Verhoef verschenen

Nieuwe thriller ‘Het huis met de palm’ van Esther Verhoef verschenen

Vandaag is de langverwachte thriller Het huis met de palm van Esther Verhoef verschenen. Dit nagelbijtend spannende verhaal speelt zich af in mondain Amsterdam-Zuid, een vervallen Frans jachtslot en zonovergoten…

Lees verder >
‘Zwarte september’ van Sandro Veronesi besproken in de Volkskrant en **** in De Standaard

‘Zwarte september’ van Sandro Veronesi besproken in de Volkskrant en **** in De Standaard

Zwarte september, de nieuwe roman van Sandro Veronesi, verscheen op vrijdag 7 maart. De roman neemt je mee naar het Italië in de zomer van 1972. Vorige week werd Zwarte…

Lees verder >
De verschijning van ‘Uit eten in Amsterdam’ van Maarten Hell & Charlotte Kleyn

De verschijning van ‘Uit eten in Amsterdam’ van Maarten Hell & Charlotte Kleyn

Afgelopen vrijdag vond in Hotel De Goudfazant de feestelijke boekpresentatie plaats van Uit eten in Amsterdam, een boek over vier eeuwen culinaire cultuurgeschiedenis in de stad. Historici Maarten Hell en…

Lees verder >
‘De bandagist’ van Marente de Moor besproken in HP/De Tijd en Nieuwsweekend

‘De bandagist’ van Marente de Moor besproken in HP/De Tijd en Nieuwsweekend

Vorige week verscheen De bandagist, de nieuwe roman van Marente de Moor, en werd gelijk uitgebreid besproken in HP/De Tijd en in de boekenrubriek van Nieuwsweekend. Volgens Arjan Peters (HP/De…

Lees verder >
‘Grace’ besproken in de Volkskrant en getipt in AD MEZZA

‘Grace’ besproken in de Volkskrant en getipt in AD MEZZA

Vorige week werd Grace van Paul Lynch getipt in AD MEZZA en besproken in de Volkskrant. In Grace beschrijft Paul Lynch de Grote Hongersnood in 19de-eeuws Ierland. Volgens Hans Bouman…

Lees verder >