‘Vrienden’ van Tim Krabbé in het nieuws
Ruim 30 jaar heeft de grote schrijver Tim Krabbé zijn ziel en zaligheid gestoken in zijn enorme kroniek over de moordenaar van Gerrit-Jan Heijn, Ferdi E. Het boek genaamd Vrienden heeft de nodige stop doen opwaaien, maar is desondanks in verschillende kranten lovend besproken. De Volkskrant, Het Parool, en het NRC Handelsblad wijdde allen een stuk aan dit bijzondere boek. Volgens Wilma de Rek van De Volkskrant hebben Truman Capote én Hannah Arendt een opvolger, terwijl Haro Kraak zelfs vond dat er een serie moest komen over de intrigerende moordenaar. Rob Schouten van Trouw had het gefascineerd gelezen. Tenslotte zei Dries Muus van Het Parool over Vrienden het volgende: ‘Het is óók, of misschien wel vooral, de persoonlijke band, de vreemde en soms doodgewone driehoeksverhouding die van Vrienden meer maakt dan een scherpe en invoelende analyse van een gruwelijke misdaad.’ In het NRC verscheen een groot interview met Tim Krabbé over Ferdi E., de vrouw van Ferdi E. en de bijzondere band die Krabbé onderhield met deze twee mensen.
Het artikel uit Het Parool vindt u hier, de stukken van Wilma de Rek en Haro Kraak uit de Volkskrant vindt u hier en hier en het grote interview uit het NRC kan u tenslotte hier vinden.
Het was toch niet niks, Ferdi en ik. Met geen andere man heb ik zoveel gepraat, we gingen elkaar zien als iets dat in onze levens hoorde. Hij was een rare jongen, een zak en een klootzak en een onuitstaanbare lastpak soms, een beschadigde man, een moordenaar niet te vergeten, maar ook open, argeloos, geestig, een leuke vent.
Soms vonden we elkaar vervelend; vaak was het gezellig. En we konden elkaar goed gebruiken: hij mij als brug naar de gewone wereld; ik hem om de zwarte glans die de omgang met die beroemde moordenaar me gaf. En om de droom dat ik ooit dit boek zou kunnen schrijven, over het menselijke van een uniek exces.
Dàt is wat ik ga doen in mijn boek: een mens zien in een mens.
Op 6 april 1988 werd Nederland overvallen door het nieuws dat de zaak-Heijn, een ontvoering die het land zeven maanden in de ban had gehouden, was opgelost. Gerrit Jan Heijn was dood; in Landsmeer was een werkloze ingenieur gearresteerd.
Tim Krabbé was meteen gefascineerd. Hij zocht en kreeg contact, en noteerde 28 jaar lang alles wat hij met en rondom de dader meemaakte. Het resulteerde in een monumentale kroniek van een gezin in ongewone omstandigheden, een verslag van ongewone vriendschappen.