‘Vrijwillig naar Auschwitz’ wint de Costa Book of the Year prijs


Gister is bekendgemaakt dat Jack Fairweather de Costa Book of the Year prijs heeft gewonnen met Vrijwillig naar Auschwitz. Eerder won het boek al de Costa Biography Award 2019, waardoor het meedong voor de Costa Book of the Year-prijs: de populaire en prestigieuze prijs voor schrijvers woonachtig in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Deze heeft Fairweather gister dus ook gewonnen.

Vrijwillig naar Auschwitz vertelt het ongelofelijke verhaal van de Poolse vrijheidsstrijder Witold Pilecki – de enige persoon die zich ooit vrijwillig naar Auschwitz heeft laten sturen om nazibewakers te saboteren en vermoorden. Fairweather draagt de prijs op aan Pilecki’s kinderen, die door het communistische regime na de dood van hun vader verteld werden dat hij een ‘vijand van de staat’ zou zijn geweest.

Juryvoorzitter Sian Williams prijst het unieke verhaal van het boek: ‘het leest als een thriller en niet zozeer als een biografie, maar toch voelt het nooit alsof het boek over-gedramatiseerd is. Het is een verhaal dat niemand ooit eerder heeft verteld en het verdient gehoord te worden. Het is een uitzonderlijk boek.’

Meer informatie over de prijs vindt u hier.


Over Vrijwillig naar Auschwitz:

De Poolse vrijheidsstrijder Witold Pilecki was een van de grootste helden uit de Tweede Wereldoorlog. Dit is zijn verhaal.
Als de enige persoon die zich ooit vrijwillig naar Auschwitz heeft laten sturen, leidde Pilecki jarenlang een campagne om nazibewakers te saboteren en vermoorden. Hij maakte een dramatische ontsnapping, terwijl hij bewijs van de Holocaust naar de westerse mogendheden smokkelde en hen waarschuwde voor de wreedheden in de nazivernietigingskampen. Al het bewijs van Pilecki was verloren gegaan – tot 2012, toen zijn ongelofelijke ooggetuigenrapport werd gevonden in een stoffig archief. Dit is het eerste volledige verhaal van zijn wonderbaarlijke reis, gebaseerd op exclusieve familiedocumenten en recentelijk vrijgegeven dossiers, evenals ongepubliceerde getuigenissen van de vechters uit het kamp om te laten zien hoe hij honderdduizenden levens heeft gered.
Vrijwillig naar Auschwitz is een nog niet eerder verteld, waargebeurd verhaal over ontsnapping en heldendom, de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog en Auschwitz, en het vermogen van één man om de loop van de geschiedenis te veranderen.

Jack Fairweather woont in Istanbul en is redacteur en correspondent van het Midden-Oosten voor Bloomberg News. Eerder was hij correspondent voor The Daily Telegraph en The Washington Post.

‘Fairweather vertelt dit tragische verhaal op aangrijpende wijze en biedt een nieuwe invalshoek in de Holocaust-literatuur.’
Publishers Weekly

‘Een inspirerend en prachtig verteld verhaal.’
Kirkus Reviews