‘Waarom mensen radicaliseren’ besproken in Het Parool
Bij een artikel over de coronarellen in Het Parool wordt Waarom mensen radicaliseren van hoogleraar sociale psychologie Kees van den Bos besproken. Waarom mensen radicaliseren wordt aangehaald om recente radicale protesten en rellen tegen de coronamaatregelen te verklaren en om een antwoord te vinden op de vraag ‘hoe breng je mensen die elkaar naar het leven staan dichter bij elkaar?’
Er zijn vier fasen van radicalisering volgens van den Bos: ‘De eerste fase is sluimerende onvrede. Die gaat over in de protestfase, als ingrijpen van de autoriteiten uitblijft en mensen zich niet gehoord voelen, en dat leidt tot de derde fase: die van geweld.’ Van den Bos vertelt dat het vooral misgaat bij zwart-witgedachten en ook vindt hij dat er bij de coronaprotesten niet gesproken kan worden van rellen om het rellen: ‘Het gaat wel degelijk ergens om: de politie is het symbool geworden van alles wat mis is in hun leven.’ Na de rellen komen we aan bij ‘de vierde fase, de-escalatie’. Dat ziet Van den Bos heel lastig worden: ‘Doe vooral een beroep op de eigen verantwoordelijkheid van ouders: houd je kinderen thuis’.
Lees het artikel hier terug.
Over Waarom mensen radicaliseren:
In Waarom mensen radicaliseren toont Kees van den Bos aan dat radicalisering van moslims, rechts-extreme groeperingen en links-extreme individuen wordt aangewakkerd door waargenomen onrechtvaardigheid. Dit komt omdat waargenomen onrechtvaardigheid niet alleen maar een indruk is van mensen, maar als ‘echt’ aanvoelt. Als iets als echt onrechtvaardig wordt ervaren, dan leidt dit vaak tot boosheid en vervolgens tot radicaal en extremistisch gedrag.
Dit boek beoogt radicalisering, gewelddadig extremisme en terroristisch gedrag te verklaren, zodat we het kunnen voorspellen en, waar mogelijk, voorkomen of verminderen. Hiertoe moeten we radicaliserende personen serieus nemen en zorgvuldig nagaan hoe zij de wereld waarnemen.
Kees van den Bos geeft niet alleen een wetenschappelijke analyse van radicalisering, maar schetst ook hoe belangrijk het is om radicaliserende personen te wijzen op hun serieuze verantwoordelijkheden ten aanzien van een democratische rechtsstaat.
Kees van den Bos is hoogleraar sociale psychologie en hoogleraar empirische rechtswetenschap aan de Universiteit Utrecht.