‘Wandola’ besproken in de Volkskrant
Afgelopen week verscheen er een groot artikel over Wandola, het nieuwste boek van Wil Thijssen. Het boek neemt je mee in een reis gemaakt door Thijssen zelf. Deze reis begon in 2010, bij het eerste pension van Kampong Khleang in Cambodja:
‘Het is 2010 als mevrouw Prom trots haar logeerkamertje laat zien. Mieren en torretjes marcheren in optocht over het juten matras. Boven het zelfgetimmerde bed hangt een doorbuigende plank waaraan spinrag bundelt in lange zwarte slierten […] Mevrouw Prom weet nog weinig van toeristen. Ze wacht al sinds 2008, het jaar waarin het toerisme nergens sneller groeit dan in Cambodja, en haar dorp tot ecotoerismebestemming wordt bestempeld.’
Thijssen beschrijft in tien jaar tijd de voorzichtige opkomst, de razendsnelle groei en het abrupte einde van het toerisme in Cambodja en het eerste logeerhuis van Kampong Khleang:
‘Onder de klamboes in de woonkamer slapen familieleden op de matrassen waarvoor ze mevrouw Prom geld hadden geleend. Net zo snel als het toerisme opkwam, verdwijnt het weer uit het feeërieke dorp.’
U leest dit artikel hier terug.
Over Wandola:
Ik hoor iets wat ik hier nog niet eerder heb gehoord. Ik schrik ervan.
‘Wandola!’ roept een klein kind, een peuter nog, terwijl het zijn armpje naar me uitstrekt.
‘Wandola!’
Hij vraagt om geld.
Een dollar.
Hij bedelt.
Het is 2010 als Volkskrant-journalist Wil Thijssen in haar eentje verzeild raakt in een mystiek vissersdorpje op palen in het Grote Meer van Cambodja. De witte, blonde verslaggeefster is de allereerste toerist die daar wil overnachten en wordt aanvankelijk beschouwd als een bezienswaardigheid uit een andere wereld. De eerste kennismaking is niet best. Ze wordt meteen geconfronteerd met corruptie, geesten en rituelen, en een ‘hotelkamer’ uit een griezelfilm.
Maar wat er dan gebeurt: ze keert steeds terug naar het toverachtige dorp en smeedt vriendschappen met de inwoners, die omgekeerd de ‘witte’ journaliste in hun hart sluiten. In tien jaar tijd ziet Thijssen hoe het dorpje bevangen raakt door het toerisme en hoe, tegelijkertijd, Cambodja terugverandert in een nietsontziende dictatuur. Haar verwondering leidt tot een prachtig ooggetuigenverslag – humoristisch, ontroerend en aangrijpend tegelijk.
Wil Thijssen is politie- en justitieverslaggeefster voor de Volkskrant. Daarvoor werkte ze als reisjournalist.