‘De wederopstanding van China’ besproken in NRC
Recensent Frank Pieke beoordeelt De wederopstanding van China van Frans-Paul van der Putten met vier ballen in NRC. In De wederopstanding van China raadt Van der Putten Europese beleidsmakers aan ‘om China meer als een partner dan als een dreiging te behandelen’. Volgens Pieke is de belangrijke bijdrage van Van der Putten dat hij ‘de schijnbare verrassing van China’s plotselinge grootmachtsstatus en de confrontatie met de VS in historisch perspectief plaatst’:
‘Hij doet dat zonder in clichés te vervallen over de grootsheid van het keizerrijk en de Chinese beschaving, de 5.000 jaar Chinese geschiedenis of China’s existentiële dreiging. Hiermee heeft hij een prachtig boek geschreven voor iedereen die China serieus wil nemen.’
U leest de recensie hier terug.
Over De wederopstanding van China:
De opkomst van China als wereldmacht lijkt een recent fenomeen, maar heeft een lange voorgeschiedenis. De wederopstanding van China volgt de ontwikkeling van China’s rol op het wereldtoneel, vanaf de opiumoorlogen tot nu. Wat begon als een reactie op Europa’s koloniale invloed is geleidelijk veranderd in het Chinese streven om in de wereld een leidende rol te spelen. China is steeds beter in staat de wereldorde te vormen, maar wordt daardoor ook zelf gevormd.
Frans-Paul van der Putten beschrijft hoe China’s relatie met grote mogendheden zich in de afgelopen 180 jaar heeft ontwikkeld, hoe deze relatie van invloed is geweest op de manier waarop China nu zelf een wereldmacht wordt, en wat dit betekent voor Europa en voor de Chinees-Amerikaanse betrekkingen.
Dr. Frans-Paul van der Putten is coördinator van het Clingendael China Centre en heeft meer dan twintig jaar ervaring met de bestudering van China. Van 2006 tot 2012 was hij de hoofdredacteur van het tijdschrift Itinerario, over de geschiedenis van Europese koloniale expansie.